LMP-s javaslatra Újbudán is kihirdették a klímavészhelyzetet

Az újbudai önkormányzat Kreitler-Sas Máté, LMP-s képviselő előterjesztésére november 28-án kihirdette a klímavészhelyzetet. Ez fontos lépés, hogy helyben is konkrét és azonnali lépések történjenek a klímaváltozás káros hatásainak enyhítésére.

A klímavészhelyzet előterjesztésében konkrét elhatározások sorjáznak. Ilyen, hogy minden önkormányzati döntésben hangsúlyos szerepet kap a hősziget-hatás elleni fellépésnek. Szintén fontos, hogy a testület ezentúl az éghajlatváltozás és a légszennyezettség elleni fellépés szempontjainak elsőbbségét biztosítva dönt.

Újbuda Önkormányzata és a tulajdonban álló gazdasági társaságok működésében biztosítja az éghajlatváltozásra vonatkozó környezeti információk teljes nyilvánosságát és a nyilvánosság részvételét a döntési folyamatokban.

A testület intézkedéseket hoz, mellyel a lakosság klímaváltozás hatásaitól való megvédésére irányulnak. Úgymint a lakások túlzott felmelegedés elleni védelme, felkészülés villámárvizekre. Az Önkormányzat csökkenti működésének karbonlábnyomát, mindent megtesz a kerület környezetbarátabb működéséért.

Kreitler-Sas Máté előterjesztésének szövege:

„Az éghajlatváltozás, globális felmelegedés már jelenleg is komoly hatást gyakorol a mindennapi életünkre. Újbuda különösen kitett a klímaváltozás veszélyeivel szemben. A kerület belső részét az átlagosnál erősebben sújtja a hősziget-hatás. A hőhullámok egyre gyakoribbak, sok idős és gyermek szervezetét téve ki extra terhelésnek. A zöldterületek hiánya miatt a felmelegedés mértéke magasabb, és az éjszakai lehűlés mértéke alacsonyabb, mint az agglomerációs környezetben. Az újbudai vezetés, a jelenlegi lakosokkal és a jövő generációival szembeni erkölcsi felelőssége, hogy a kerületet klímaadaptív fejlődési pályára állítsa. A légszennyezettség problémája szintén kiemelten sújtja Újbuda lakóit. A klímaváltozás jellegzetessége az, hogy negatív következményei nem arányosan és egyenlően oszlanak el, így Budapesten belül is más-más fókuszú válaszokat igényelnek a kerületi vezetők részéről. Mindezt felismerve azt javasoljuk Újbuda Önkormányzatának, hogy más nagyvárosok és települések példáját követve, Budapest Fővárosi Közgyűléssel összhangban, Újbudán is hirdesse ki a klímavészhelyzetet, és kötelezze el magát a döntéshozatali eljárásban az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbsége mellett.”