Ki kell vizsgálni a gyanús kispesti közétkeztetési pályázatot

Ferenczi István, az LMP kispesti önkormányzati képviselője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy vizsgálatot kezdeményez a kerületben közétkeztetés verseny nélküli kiszervezése miatt.

A 2019. december 17-én közzétett bírálati összegzés szerint a hirdetményre mindössze három ajánlat érkezett, ám közülük két nagy közétkeztetési cég az ajánlati biztosítékot sem fizette be, így az egyetlen érvényes ajánlatot tevő Szakácstündér Kft.-t hozta ki a bírálat nyertesként. A nyertes ajánlat alvállalkozóként szerepeltette a Klassz Menza Kft.-t konyhaüzemeltetési részfeladatok elvégzésére, ami tény kapcsán felmerülhet annak gyanúja, hogy a korábbi szolgáltató maga választhatta ki utódját. Ennek a tisztásására a Döntőbizottság eljárásában, az ajánlattevők és az alvállalkozó nyilatkoztatása és egyéb bizonyítékok beszerzése útján látszik csak megfelelő lehetőség.

Ferenczi javasolja a kispesti polgármesternek, hogy az aggályok miatt ne írja alá a szerződést a Szakácstündérrel, hogy lehetőség szerint érvénytelenítse a közbeszerzést, hogy egy új kiírásnál környezeti és társadalmi szempontokat is vegyenek figyelembe és hogy a közbeszerzés alól vegyék ki az óvodákat, vagy azok egy részét, és a bölcsődékhez hasonlóan ott is saját, önkormányzati cég vagy intézmény keretei között főzzenek a gyerekeknek próbaprogram keretében.