Terézváros a Liget projekt felfüggesztését kéri – parkot akar a Városligetben, nem új épületeket

Mai képviselő-testületi ülésén Terézváros határozatban szólította fel a beruházót a Városligetben folyó építkezések leállítására, és kéri a teljes projekt újratervezését társadalmi egyeztetés keretében. A Városligetet közparkként kell megőrizni a budapestieknek, és nem „élményparkká” betonozni a turisták számára.

A határozati javaslatot Heltai László (LMP), a környezetvédelmi bizottság elnöke és Temesvári Szilvia (Párbeszéd) környezetvédelemért felelős alpolgármester nyújtotta be. A határozat elutasítja, hogy a Városligetben új múzeumi épületek épüljenek, ezzel rombolva a Liget közpark jellegét és természeti értékeit. A „Liget Budapest projekt” egészét újra kell gondolni és újra kell tervezni.

Ennek érdekében felszólítja a beruházót és a megrendelő minisztériumot, hogy a folyó építkezéseket állítsák le, az el nem kezdetteket pedig ne indítsák el a Fővárosi Közgyűlés november 5-i határozatában eldöntött társadalmi egyeztetés lezárultáig.

Az LMP meggyőződése, hogy a projekt tönkreteszi kritikusan kevés zöldterületünk egyikét egy lázálom érdekében, ami több millió új turistát és a Városliget „élményparkká” változtatását vizionálja. A Városligetet közparkként kell megőrizni, ez a budapestiek kinyilvánított akarata.