Az LMP álláspontja szerint az abortusz lehetősége legális biztonságos, mindenki számára egyéni felelősség alapján elérhető kell legyen, a lehető legalacsonyabb előfordulási esetszámmal. Álláspontunk szerint a jelenlegi abortuszszabályozás optimálisan megfelelő. Ellenben súlyosnak és veszélyesnek tartjuk, hogy a magyar kormánypártok legközelebbi külföldi szövetségese, a lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) az előző heti alkotmánybírósági döntéssel tulajdonképpen illegálissá tette az abortuszt.

Az abortusz tiltása nem az abortusztól, hanem a biztonságos abortusztól veszi el a nők lehetőségét, hiszen az abortusz tilalom sokszor a kockázatos, illegális beavatkozások megjelenését eredményezi.

Az abortusz kérdését identitáspolitikai játékszerré tenni embertelen és életveszélyes. A kioktató, üres és álszent moralizálás, pedig amit a lengyel jobboldal az elmúlt években tesz csak a társadalom szétszakítására alkalmas. A lengyel jobboldal receptjét a magyar kormánypártok már másolják nemi esélyegyenlőségi és szexuális kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekben, elfogadhatatlan lenne, ha az abortusz szabályozásban is ezt tennék.

Az LMP álláspontja szerint az abortusz kérdésköre a társadalmi konszenzus része kell, hogy legyen. Ehhez ugyanakkor a következőkre lenne szükség:

  1. A szexuális felvilágosítást, a szexuális nevelést minden korosztály számára biztosítani kell, mindenkinek a saját érettségi, fejlettségi szintjén, nem csak az abortuszok, de a szexuális abúzusok elkerülése végett is.
  2. A középiskolákban a szexuális nevelés részéve kell tenni a fogamzásgátlási lehetőségek megismerését, megfelelő használatukat. A felelős szexualitás alapkoncepció kell legyen, mindamellett a prűd, a modern, felvilágosult élettől idegen hozzáállás, mely szerint a szexualitás a gyermeknemzés céljából és kizárólag a házasságban élhető meg egy teljesen világtól elrugaszkodott, hamis valóságot tükröz.
  3. Megfizethetővé, elérhetővé kell tenni hazánkban a fogamzásgátlást. A különböző fogamzásgátló eszközök árát mérsékelni, államilag szabályozni kell.
  4. Támogatást kell biztosítani a nőknek, hogy végzettségük hiánya, kapcsolati vagy családi státuszuk, munkavállalási, megélhetési nehézségeik miatt ne kényszerüljenek döntési helyzetbe, hogy ezáltal is csökkentsük a gazdasági indíttatású abortuszok számát.
  5. Meg kell könnyíteni az örökbefogadást, amiben a Kormányzat már érdemi lépéseket mutatott. Ugyanakkor az örökbefogadási szabályozásokban az egyedülállók és az élettársi kapcsolatokban örökbe fogadókat sem szabad semmilyen módon korlátozni, az egyszülős családoknak fokozott állami támogatást kell biztosítani.

 

Az abortusz-ellenes „Genfi megegyezés”, amit Magyarország több más országgal együtt aláírt semmilyen konkrét következménnyel nem bír. Egyelőre.  A magyar történelmi hagyományból pontosan ismerjük milyen az, amikor egy hatalom beleszól az emberek magánéletébe. Ezért nem akarunk új Ratkó-korszakot, küzdeni fogunk ellene!