2018. február 17-én országértékelőt tartottunk, ahol az LMP politikusai is értékelték Magyarország jelenlegi helyzetét, a Fidesz ámokfutását, valamit beszámoltak arról is, hogyan képzelik el a jövőt – és hogyan kerülhetett egyetlen szavazatnyira a korszakváltás.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelölte szerint a jelenlegi miniszterelnök Magyarországán a magyar emberek az ország életének csak mellékszereplői. Orbán kevesebb, mint kétmillió állampolgár miniszterelnöke: neki csak a Fidesz-szavazók számítanak, a többiek nem. A Fidesz ennek megfelelően nem is kormányoz, valódi teljesítmény nincs. A plakátok feliratai azért nem a devizaadósokról, az oktatásról, az egészségügyről, a bérszegénységről szólnak, mert akkor lebuknának. Így aztán százmilliárdok mennek el hazudozásra. A propagandának külön minisztérium jár, viszont az oktatásnak és az egészségügynek nem. A legjobb egyetemektől a civil szervezeteken át a Nemzetbiztonsági Bizottságig szétvernek mindent, ha éppen a propagandájukhoz ez kell. A fideszeseknek kastély, tízezreknek kilakoltatás. Orbán jól tudja, hogy ha elveszíti hatalmát, börtön várhat rá és barátaira. Ezért mindent megtesznek hatalmuk megőrzéséért.

Az LMP nem uralkodni, hanem szolgálni akar. Nem lett fiatal rendszerváltókból idősödő demokráciabontó tolvajok otthona – hiteles maradt. Felszántottuk az országot, ott voltunk mindenütt az emberek között. Százezrek csatlakoztak hozzánk az elmúlt hónapokban, támogatottságunk megduplázódott. Sokaknak a hitét vissza tudtuk adni. Mindenkinél jobban le akarjuk váltani a Fidesz-kormányt és új alapokra akarjuk helyezni a magyar politikát. Ez milliók vágya, és az LMP továbbra is nyitott mindenkire, aki valóban meg akarja újítani a magyar politikát.

Minden adott a következő évtizedek sikertörténetéhez, de ehhez gyökeres változások kellenek. A LMP felkészült a kormányzásra. Normális bérek kellenek, a mesterségesen alacsonyan tartott jövedelmek miatt százezrek költöztek külföldre. Új adórendszer, csökkenő járulékok kellenek. Jelentősen emelni kell a közalkalmazottak bérét. Családok százezrei nélkülöznek, akár két, akár egy szülő tartja el a gyerekeket. A hatalom nem válogathat kedvére a családok között, mindenkit támogatni kell. Minden gyerek számít. Növelni fogjuk a családi pótlékot és világszínvonalú oktatást teremtünk. Fontosak a nőügyek: egyenlő munkáért egyenlő bér jár majd. Orbán szerint nők nem valók a politikába – úgyhogy meg kell mutatni neki, „nagyon is bírjuk a stresszt, és le fogjuk gyűrni a fociöltözők hangulatát”.

Az LMP célja, hogy szülőhelyén is tudjon boldogulni mindenki: legyen szó faluról, vidéki városról, Budapestről. Felszámoljuk a hűbérúri rendszert, a gazdáknak adjuk a földeket. Felszámoljuk a korrupciót, visszavesszük az ellopott milliárdokat.  A XXI. század a tudásról szól, közben viszont itthon szétverték az oktatást. A jövő a megújuló energiáé, de itthon drága, veszélyes, elavult atomerőművet építenének – mert az oligarchák éhesek. Orosz hitel Paks2-re, kínai egy soha meg nem térülő vasútra, mindegy, csak pénz legyen. Nem érdekli őket, hogy még unokáink is fizetni fogják. Mészáros Lőrincek hada szolgálja Orbánt, Orbán pedig lelkesen a Putyin-tervet, itthon és az Unióban egyaránt.

A 2018-as választás tétje hatalmas. Ellopták már a jelent, most a jövőt akarják. A Fidesz retteg, tudják, a döntés a magyar emberek kezében van. Egyetlen szavazatnyira vagyunk a korszakváltástól. Április 8-án mindenki a következő évtizedekről dönt, aki nem megy el, évtizedekig bánhatja. „Ha vissza tudjuk adni az embereknek a reményt, akkor a Fidesznek esélye sincs.”

Vágó Gábor, az LMP képviselőjelöltje beszédében azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek el kell mennie szavazni. A politika nem a politikusok dolga, hanem minden állampolgáré, közös ügy. Ha négy millió ember megy el szavazni, akkor a Fidesz marad hatalmon a maga közel két millió szavazójával, ha hat millióan, akkor megtörténhet a korszakváltás. A Fidesz azt akarja, hogy az emberek féljenek, gyűlöljenek. Ez ellen csak bátorsággal, szeretettel lehet harcolni.

Ábrahám Júlia, a párt országos elnökségi tagja, képviselőjelöltje az egészségügyről beszélt, amiért úgy fizetjük a legtöbbet az Unióban, hogy nagyon rossz szolgáltatást kapunk cserébe. Mi kétszer fizetünk, egyszer a járulékainkkal, másodszor a magánbiztosítással vagy a hálapénzzel. A rendszer rég összeomlott volna, ha nem vinnék hátukon elkötelezett, alulfizetett szakemberek. Mindezt mégis a maga teljesítményeként próbálja eladni a kormány. Az LMP-nek van terve, ami alapján rendbe lehet és rendbe kell tenni az egészségügyet. Az egészségügynek nem csodákra, hanem tisztességes politikusokra van szüksége.

Gémesi György, az Új Kezdet vezetője, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a helyi önkormányzatok fontosságáról beszélt. Úgy látja, a források elvonása, a döntési jogkörök megkurtítása, a hatalom koncentrációja arról szól, hogy a polgármesterek és az önkormányzatok szerepe jelképessé válik. A kialakított államstruktúra ma nem az ország, hanem egyetlen párt érdekeit szolgálja. Államosították az oktatást, az egészségügyet, eltűnik a civilkontroll, az, hogy az emberek bele tudjanak szólni abba, ahogyan életüket fentről próbálják irányítani. A polgármestereket arra választják, hogy a helyi emberek érdekeit szolgálják, ezt lehetetleníti el a Fidesz-kormány. A polgármestereket a helyi önkormányzatok képviselőit is ugyanaz a 10 millió ember választja meg, aki a kormányt. Elfogadhatatlan, hogy a helyi döntéseket ne vegye figyelembe a kormányzó hatalom. Ezen változtatni kell!

Emlékeztetőnek pedig álljon itt: mi tervekkel érkeztünk. Erről beszélt Szél Bernadett a 2017-es évet lezáró beszámolónkban is: