Nem támogatunk olyan költségvetést és törvénymódosítást, amely az MTA függetlenséget támadja

Elfogadhatatlan az irány és a módszer is, ahogyan a kormány állami felügyelet alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA). Erről Szabó Szabolcs beszélt sajtótájékoztatóján.

A kormány egyeztetésre lehetőséget sem adva akar törvényt módosítani és elfogadtatni egy olyan költségvetési törvényt, amely az Akadémia költségvetésének jelentős részét, mintegy 28 milliárd forintot direkt kormányzati befolyás alá vonna. Elfogadhatatlan az a szemléletmód is, hogy államosítani akarják MTA egy részét és az ott folyó kutatást, hiszen “ez szembemegy a kutatás szabadságának elvével, amely egy normális országban működni szokott”.

Volt már példa hasonló intézkedésre, 1949-ben Gerő Ernő vezetésével és közbenjárására az akadémikusok majdnem kétharmadát kirúgták. Szabó Szabolcs korábban a CEU elüldözését könyvégetéshez hasonlította, most az MTA „megregulázását” a könyvtár elégetésének tekinti.

Az LMP-frakció semmilyen költségvetést és törvénymódosítást nem fog megszavazni, amely az Akadémia függetlenséget támadja. Egyetértünk az Akadémia vezetésével, amely azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza ezeket a javaslatokat, és felajánlják nekik támogatásukat a szabadságukért vívott küzdelemben.