Az LMP teljes politikai közössége tisztelettel emlékezik a koncepciós eljárásban elítélt Nagy Imrére és mártírtársaira, és ismét benyújtja az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról és a teljes lusztrációról szóló törvényjavaslatot. Szembe kell néznünk a kommunista múlttal, és meg kell védenünk azokat az értékeket, amelyekért ’56-os hőseink az életüket adták.

Az LMP büszkén emlékezik az ’56-os mártírokra, akik az életük árán is harcoltak a terror és elnyomás ellen. Küzdelmük nem volt hiábavaló és értelmetlen, de emlékük előtt akkor tudunk tisztelettel adózni, ha szembenézünk a kommunista múlttal, és kiállunk a demokratikus alapértékekét. Az LMP ismét benyújtja az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, hogy Magyarország végre megismerhesse a rendszer működtetőinek névsorát.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a bűnösök védelmezésével, és tegye lehetővé, hogy kiderüljön az igazság. Magyarország csak akkor lehet sikeres demokrácia, ha szembenéz múltjával, kibeszéli azt, és maga mögött hagyja a hatalomtól való mindennapos félelem korszakokon átívelő rendszerét egyszer és mindenkorra.

Szél Bernadett
Keresztes László Lóránt