Az ENSZ megkongatta a vészharangot, most kell cselekedni!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legújabb jelentése kimutatta, hogy 2030-ig évente 7,6 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat teljesíteni lehessen. A valóság ezzel szemben az, hogy a kibocsátás nem csökken, hanem évente átlagosan 1,5 százalékkal nő. Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy elég a maszatolásból, baj van, most kell cselekedni.

A nemrég közzétett 10. jelentés lényege, hogy a világ országai együttesen kudarcot vallottak abban, hogy megállítsák az ÜHG kibocsátást, és ezzel garantálják azt a párizsi célkitűzést, amelynek értelmében a globális felmelegedést 2 fok alatt kellene tartani, lehetőleg 1,5 fokon. A nemzetek által jelenleg vállalt csökkentési elkötelezettségek alapján a globális átlaghőmérséklet 3,2 Celsius-fokkal fog növekedni az évszázad végére.

Az LMP sürgős cselekvésre hívja fel a kormányt, és arra kér minden magyar embert, hogy gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra. Ha a felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, akkor szénnyelőink, mint például az erdők, maguk is kibocsátóvá válhatnak, és a természetes vegetáció éghajlat szabályozó szerepére sem számíthatunk majd. Az LMP által benyújtott javaslat a klímavészhelyzet kihirdetésére nem szimbolikus lépés, hanem a cselekvés kezdete. Az egyetlen felelős döntés elfogadni azt, és azonnali szigorú lépéseket tenni.