Az LMP társelnöke szerint a Fidesz ellopta és kiherélte az LMP által kezdeményezett közös ellenzéki országgyűlési határozati javaslatot, amely az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó legfontosabb feladatokat jelölte ki.

Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt kérte a kormánypártoktól, hogy ne szavazzák meg a javaslat kiüresítését, amelyre előterjesztőként rá sem ismer.

A változtatás lényege ugyanis az, hogy a kormánynak semmilyen komoly feladatot, célkitűzést nem kell vállalnia az éghajlatváltozás megfékezése érdekében. Az Európai Unió szigorú célkitűzéseinél lényegesen csekélyebb vállalást tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy a megújuló energia arányának növelése érdekében.

A kormány még mindig zöldnek hazudja az atomenergiát, a drága és veszélyes paksi beruházást erőlteti, klímatörvénycsomagja pedig továbbra sem lesz az országnak. A megtévesztés iskolapéldája a kormány klíma- és természetvédelmi akcióterve, mert az az éghajlatváltozás szempontjából nem sokat ér.

Emellett egy zöldminisztérium felállítását sürgette, valamint, hogy azonnal kezdődjön meg a különböző ágazatok klímaalkalmazkodási és cselekvési terveinek a kidolgozása.