Összeomlás szélén a vízügyi ágazat

Az LMP szerint az összeomlás szélére került a vízügyi ágazat és a jövő évi költségvetésben sem kap megfelelő forrásokat a terület – mondta Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Évtizedek óta rendkívül rossz állapotban van a víziközművek rendszere, és karbantartások híján a helyzet évről évre romlik, így mára 20 százalék alatt van a megfelelő minősítéssel rendelkező vízrendszerek aránya, és 25 százalék a hálózati veszteség, vagyis az ivóvíz egynegyede el sem jut a fogyasztókhoz – sorolta az ágazat problémáit az LMP politikusa.

2012 óta a meghibásodások száma a duplájára nőtt, a vízszolgáltató cégek működése pedig bizonytalanná vált a rezsicsökkentés és az ágazati különadó miatt. Óriási a szakemberhiány és a fluktuáció, a cégek jelentős része ráfizetésesen tud csak működni, sem a cégeknek, sem a szolgáltatásért felelős önkormányzatoknak nincs pénzük a szükséges rekonstrukciós beruházásokra.

A problémák miatt pénteken a négy megyét ellátó regionális vízszolgáltató cég, az Alföldvíz Zrt. munkatársai demonstrációt tartanak Budapesten.

A kormány és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök a felelős a helyzet súlyosbodásáért, mert a kabinet évek óta semmibe veszi a vízügyi szakma vészjelzéseit és az ellenzéki pártok javaslatait, de jövőre sem néz szembe az ágazat problémáival, hiszen a 2020-as költségvetés sem biztosít megfelelő forrásokat a helyzet kezelésére.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége szerint 15 éves távlatban 3000 milliárd forint többletforrásra lenne szükség az ívóvíz-szolgáltatás működéséhez, a Magyar Víziközmű Szövetség becslése pedig 1500 milliárd forintra teszi a hiányzó forrásokat. Ehhez képest 2020-ban rekonstrukcióra 1,5 milliárd forintot, a regionális vízszolgáltatók támogatására pedig 20 milliárd forintot adna a kormány, ami nevetséges összeg a problémák súlyosságához képest. Keresztes László Lóránt ezért az LMP nevében a vízügyi ágazat átfogó reformját, és az ágazati közműadó kivezetését javasolja.