Az LMP önkormányzati képviselői helyben tesznek a rabszolgatörvény ellen

Javaslatunk leszögezi, hogy a helyi önkormányzat a határozat elfogadásával vállalja, hogy nem köt szerződést olyan vállalkozásokkal, melyek alkalmazzák a törvény módosításával 2019. január elsejétől bevezetett változásokat.

Az LMP önkormányzati képviselői országszerte jogszabály-javaslatot nyújtanak be területi képviselő-testületük felé, amely azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok, illetve az önkormányzattal jogviszonyt létesítő gazdasági társaságok ne alkalmazzák a túlóratörvény néven elhíresült Munka Törvénykönyvi módosítást.

A munka törvénykönyvének 2019. január elsejével hatályba lépő módosítása ugyanis aránytalan terhet ró a munkavállalókra, miközben a bérnövekedés lehetőségét nem tartalmazza. Alkalmazásának hatására nagyban emelkedhet a munkahelyi balesetek száma is. Ezért az önkormányzat amellett, hogy nem alkalmazza saját tulajdonú társaságai esetében a törvény módosításával bevezetett változásokat, erre kéri fel az igazgatási területén működő vállalkozásokat is, valamint az önkormányzat vállalja, hogy nem köt szerződést olyan vállalkozásokkal, melyek alkalmazzák a törvény módosításával bevezetett változásokat.