Demeter Márta: Mit tesz a kormány Magyarország biztonságáért?

Az ország biztonságának egyik garanciája, hogy megbecsüljék azokat, akik a mindennapokban a magyar emberek biztonságát szolgálják. Versenyképes illetményeket kell tehát biztosítani a katonáknak, honvédségi dolgozóknak, a rendvédelmi szervek állományának is.

Bár a honvédelmi illetményalap jövőre 44.600 forintra emelkedik, a rendvédelem területén még mindig a 38.650 forintos köztisztviselői illetményalap a számítási alap. Emellett a közalkalmazotti bértábla sem változott, mára alkalmazhatatlan. A probléma megoldása sürgető, hisz a honvédelem és rendvédelem területén körülbelül 75 ezer fő érintett. Emellett mindegyik szervezet óriási létszámhiánnyal és fluktuációval küzd, ami extra túlterheltséget okoz az állománynak. mindkét területen az állomány éves szinten 8-10 millió óra túlszolgálatot és túlmunkát teljesít, ami fenntarthatatlan. ez a munkavégzés hatékonyságát is rontja, valamint balesetekhez vezethet. Elfogadhatatlan az is, hogy a hivatásos és szerződéses állomány drasztikus hiányát egy kétoldalas tesztet kitöltő közmunkásokkal próbálják elrejteni. Így mára halaszthatatlan az illetményalap egységesen 60 ezer forintra történő emelése, és a közalkalmazotti bértábla rendezése, annak a minimálbérhez történő kötésével.

A személy- és vagyonőr ágazatban dolgozók a legkiszolgáltatottabbak

Amikor a biztonsági területen dolgozók helyzetéről beszélünk, nem felejtkezhetünk meg a személy- és vagyonőr ágazatban dolgozókról sem, a biztonsági őrökről. Fontos lássuk ugyanis, hogy az állam által biztonsági területen foglalkoztatott állomány mellett a piacon dolgozók is súlyos problémákkal szembesülnek és tarthatatlan körülmények között végzik munkájukat. És bár ők nem az állam foglalkoztatottjai, mégis az államnak kötelessége lenne azt a szabályozási környezetet biztosítani számukra és BETARTATNI, ami megakadályozza, hogy a végletekig kiszolgáltatottak legyenek.
Magyarországon jelenleg is a személy- és vagyonőrök tízezreit dolgoztatják feketén! Szavakban erősen küzd a kormány a fekete foglalkoztatás ellen, de ebben a szakmában sem tesznek semmit a valóságban. (A személy – és vagyonőrök ott vannak mindenütt: az illatszerboltban, a murvával felszórt parkolók lakókocsijaiban, a hétvégi meccseken, az elektronikus kapukat helyettesítik a metróban.)

Nyílt titok a feketemunka

A Belügyminisztériumnak kellene felügyelnie a területet, a nyilvános adatokból viszont látszik, nagy a baj, rengeteg embert foglalkoztathatnak feketén. Akit pedig így vagy úgy bejelentenek, nagyon keveset keres. A minimálbéren bejelentett biztonsági őr mára a szakma elitjébe tartozik. Papíron. Mint ahogy szintén inkább csak papíron érvényesek a területet szabályozó szigorú előírások. A személy- és vagyonőrzéssel foglalkozó cégeket és személyeket a rendőrségnek kell ellenőriznie, igen szigorúan. Vagy kellene. Ehhez képest a biztonsági őrök szinte minden cégnél, hivatalnál kiszervezett vállalkozásoknak dolgoznak. Nyílt titok, hogy feketén vagy minimálbért készpénzzel kiegészítve dolgoztatják őket. Még a szakma legnagyobb cégei is nagyon kevés embert alkalmaznak papíron.

Demeter Márta felszólalása a Parlament ülésén 2018. július 2-án (Fotó: LMP)

Jelenleg több mint 100 ezer személy- és vagyonőrengedély érvényes Magyarországon (2016 decemberi adat), ám ezek közül csupán 39 ezren dolgoztak bejelentve olyan cégeknél, amelyeknek vagyonőrzés a főtevékenysége. Eszerint akár 62 ezer vagyonőr is feketén dolgozhat. Jellemző, hogy a cégek munkaerő-kölcsönzőket vonnak be, hogy elkerüljék a járulék- és adófizetést így alakulnak ki a végeláthatalan alvállalkozói láncok, mellyel megkárosítják az államot és kiszolgáltatják a munkavállalókat. Ebben a szektorban a munkavállalók 71%-a ellen követ el jogsértést a munkaadó, a legtöbben 4-600 forintos órabért kapnak kézhez.
A problémát súlyosbítják a kifizetetlen túlórák, a ki nem adott szabadságok, a teljes kiszolgáltatottság a hatósági ellenőrzés hiánya és a terület alulszabályozottsága miatt. A kormány mégsem tesz érdemi lépéseket a probléma megoldására, sőt olyan törvénymódosítást fogadtak el, mellyel már érdemben tájékozódni sem lehet arról, hogy mely cég végez engedéllyel egyáltalán személy- és vagyonőr tevékenységet. A helyzet tarthatatlan.

Demeter Márta
az LMP frakcióvezető-helyettese