Az LMP társelnöke szerint a különleges gazdasági övezetek kijelölésére vonatkozó kormányzat törvényjavaslat kifosztja és kisemmizi a településeket, ami a lakókat is érzékenyen érinti majd. Schmuck Erzsébet ezért az előterjesztés visszavonására szólította fel a kormányt pénteki, online sajtótájékoztatóján.

A kormányzat által a versenyképességet javító csodafegyverként bemutatott előterjesztés sérti a lokalitás elvét, rombolja a helyben élők öngondoskodását. A különleges gazdasági övezet mindenható ura ugyanis a területileg érintett megyei önkormányzat lesz – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes, megjegyezve: ez nem csoda, hiszen ezekben a testületekben még fideszes többség van.

A megyei önkormányzatok majd kényük-kedvük szerint vonhatnak el adóbevételeket az önkormányzatoktól, vethetnek ki új adókat és birtokolhatnak el területeket tőlük.

A források feletti rendelkezési joggal együtt azonban a település élete feletti rendelkezést is átveszik – jelentette ki. A helyi lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, milyen környezetben akarnak élni. A vállalat szerinte szennyezhet, erdőt írthat, lerombolhat műemlékeket, megváltoztathatja az építési szabályokat, és még sok minden mást megtehet. Ezzel a Fidesz az utolsó szeget is beüti az önkormányzatok koporsójába.