Az LMP-Magyarország Zöld Pártja és a Védegylet közösen nyújtott be azonnali jogvédelmi kérelmet a debreceni CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyével szemben, melyet a Debreceni Törvényszék a napokban elutasított. Az LMP szerint elfogadhatatlan a Törvényszék határozata, ugyanis az azonnali jogvédelmi kérelem célja a beruházás leállítása mindaddig, amíg nincs érvényes döntés a megtámadott környezethasználati engedélyről.

A két szervezet beadványában azzal indokolta a jogvédelem iránti kérelmet, hogy megőrizze a környezet jelenlegi állapotát, hiszen a tervezett beruházás nagymértékű környezeti állapotromlással jár, illetve a felszín alatti vízbázis jelenlegi gyenge állapota is tovább romlik majd a beruházás következtében.
Az LMP-Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan a Törvényszék határozata és az ellen fellebbez. Sem a debreceni CATL, sem az Eve Power gyár nem épülhet meg, hiszen Magyarország a klímaváltozás ily’ fokú gyorsulása mellett, és az energiaválság közepén nem engedheti meg magának, hogy ilyen energia- és vízzabáló gyárakra használja el erőforrásait kizárólag azért, hogy pár külföldi nagyvállalat megtömhesse zsebeit az Orbán-kormány által számukra biztosított adóparadicsomi állapotoknak köszönhetően.
Az LMP fellebbez a határozat ellen és továbbra is harcol a kormány akkugyarmatosítása ellen.

Dr. Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke