Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának mai ülésén a fideszes többség leszavazta azt az LMP-s javaslatot, ami lehetővé tenné, hogy leváltsák Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnökét, aki az ügyészség szerint éveken át adott kenőpénzt Varga Judit miniszter korábbi helyettesének. Kiderült, hogy teljesen hiteltelenek azok a kormánypárti megnyilatkozások, amelyek a korrupció elleni hatékonyabb fellépésről szólnak.

Egy éve, hogy Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét letartóztatták – egyebek közt – a végrehajtói kinevezésekkel összefüggő, bűnszervezetben elkövetett milliárdos összegű hivatali vesztegetés gyanújával.

A végrehajtókra vonatkozó jelenleg hatályos szabályozás, már azokat is kizárja a végrehajtóvá válásból, akik ellen bármely kis súlyú ügyben közvádas büntetőeljárás van folyamatban. Ehhez képest Schadl György hiába ül előzetes letartóztatásban, a mai napig a Végrehajtó Kar elnöke maradhatott.

Beláthatjuk, hogy ez a szabályozás megcsúfolja a társadalom alapvető igazságérzetét. Ezért az LMP törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy a törvényi szabályok kiegészítésével ugyanazokat a követelményeket alkalmazza a végrehajtói kar vezetőire, amelyeket a végrehajtók felvételekor is alkalmaz a törvény. A változtatással le lehetne váltani Schadl Györgyöt, de a Fidesz leszavazta a módosítást, így megvédve a súlyos maffiavádakkal börtönben ülő fővégrehajtót.

Dr. Keresztes L. Lóránt,
a Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke