Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának mai ülésén egyértelműen kiderült, hogy a kormánypártok által az utólagos jóváhagyásra benyújtott költségvetés rossz, mert nem reagál a legfontosabb válságokra. A gazdaság szenved, a kormány mégis a multik támogatását növeli sok száz milliárd forinttal. Pedig a minden más országnál nagyobb multiktól való függés gazdasági zsákutca.

A kormány válságkezelési koncepciója hibás koncepcióra épül, így sikeres sem lehet. Orbán Viktornak a jelenlegi helyzetben egyetlen célja van, az, hogy növelje a rezsialapot. A probléma az, hogy a rezsit nem védeni kell, hanem csökkenteni, amit átfogó energetikai- és energiaprogrammal lehetne elérni, amit a kormány eddig is elmulasztott, és most sem hajlandó kiköszörülni korábbi tévedéseit. A rendeleti úton az országra erőltetett pártállami költségvetésben nincs energetikai épület-felújítási program, nincs radikális hálózatfejlesztés, nincs megújuló-energia program, ahogy nincs intézkedés a vizek visszatartására sem.

Nincsen béremelési pénz a tanárok számára a költségvetésben a 10 százalékon túl, sem más közszolgálati dolgozóknak. Ez elfogadhatatlan és 20-30 százalékos reálbércsökkenést jelent.

Ennek a költségvetésnek nagyon rossz következményei lesznek, aminek a levét a magyar emberek fogják meginni. És hiába fognak másra mutogatni felelősként, ez egyértelműen Orbán Viktor és a Fidesz bűne lesz.

Bakos Bernadett,
az LMP országgyűlési képviselője