A szociális ágazat tönkretétele értékválasztási kérdés és nem költségvetési. A Fidesz nem a társadalmi szolidaritást akarja építeni, hanem azt, hogy mindenki csak magára számíthat. Az LMP hisz abban, hogy a magyar emberek döntő többsége nem ilyen országban akar élni, ezért követeli, hogy a kormánypártok ne szavazzák meg a szociális törvény módosítását!

A szociális törvény módosítása beleillik abba a tendenciába, ami az elmúlt bő egy évtizedben zajlik Magyarországon. Ez a szociális ellátások, szolgáltatások rendszerének a leépítése. A szociális ágazat tönkretétele az Alaptörvény módosításával kezdődött, ami a szociális biztonsághoz való jogot szüntette meg Magyarországon, majd ennek folytatásaként a kormány költségvetési elvonásokkal lehetetlenítette el a szektort.

Ráadásul semmilyen társadalmi egyeztetés nem előzte meg a szociális törvény tervezett módosítását, ezért az LMP több, mint 100 szervezetnek küldött levelet az iránt érdeklődve, hogyan látják a változtatásokat. A rengeteg visszajelzésből az derült ki, hogy a szakmai és civil szervezetek a leghatározottabban tiltakoznak a kormány szándéka ellen, miszerint a minimális állami felelősség és az önhiba elvét akarja bevezetni a szociális törvény módosításával.

Dr. Schmuck Erzsébet és Ungár Péter,
az LMP társelnökei