Az LMP írásbeli kérdést nyújt be annak érdekében, hogy megtudjuk, miként módosult Paks 2 kivitelezési és finanszírozási szerződése. Egy ilyen nagy, közpénzből finanszírozott beruházásnál alapvető követelmény, hogy a kormány ne titkolózzon.

Szijjártó Péter büszkén jelentette be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a szerződésmódosításokat. A kormány korábban azt ígérte, hogy a brüsszeli zöld lámpa után ismerheti meg a közvélemény a részleteket, így elvárjuk, hogy a szokásostól eltérően ezúttal érdemi választ kapjunk. A magyar embereknek joguk van tudni, hogy a 7 éves csúszásnál járó beruházás költségnövekedését az orosz vagy a magyar fél viseli-e és mennyi pluszköltség merült föl. Az se mellékes, hogy az orosz hitelt mikor kell elkezdeni visszafizetni, és változott-e a kamatozás. Tartunk tőle, hogy a módosítások nem a magyar, hanem az orosz érdekeket szolgálják.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elutasítja a paksi bővítést: a szerződések módosítása helyett le kell állítani a beruházást. Nem igaz, amit a külügyminiszter hangoztat, hogy Paks 2 az energiabiztonságot növeli, hiszen importált orosz fűtőelemekkel üzemelne. A legalább 5000 milliárdos beruházás elképesztően drága, nem is beszélve a későbbi leszerelés és hulladékkezelés beláthatatlan költségeivel. A kockázatos atomenergia helyett a zöld átmenet szolgálná Magyarország érdekeit: le kell szigetelni az épületeket és át kell állni megújuló energiára. 2037-re elérhető a 100% megújuló arány, így atomenergia nélkül is biztosítható az energiaellátás.

LMP Sajtó