A Magyar Orvosi Kamara esetén keresztül kiderült, hogy a kormány nem tiszteli a szakmai szervezeteket, kizárólag akkor tekinti partnernek azokat, ha szervilis módon kiszolgálja az érdekeit. Ahogy azt történt most is, amikor a kormány gyorsított eljárással 2 nap alatt vonta meg a MOK jogait. Az LMP szerint az egészségügy érdeke, hogy minél több orvos maradjon önkéntes alapon a MOK tagja, mert a szakma csak így tudja érvényesíteni álláspontját az ágazatban.

A kormány arra hivatkozik, hogy a MOK politikai tevékenységet folytatott, pedig ez nem igaz. Az orvosok érdekvédelmi szervezete az egészségügy igazságtalan átalakítása ellen emelte fel a hangját. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja érti, hogy egy autoriter hatalomnál ez kiveri a biztosítékot, ám demokráciában teljesen természetes, hogy a szakmának van beleszólása a saját sorsába. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja már csak azt nem érti, hogy mire föl sértődik meg a Fidesz, ha számon kérik a magyar kormányon a jogállami keretek lebontását.

A MOK kivéreztetése hatalmas veszélyeket rejt magában, hiszen eddig alapértelmezett volt, hogy ha az ember orvoshoz fordul, akkor a kamarai tagság biztosította, hogy elkerülje a kuruzslókat. Ezentúl ez nem egyértelmű. Az sem megnyugtató, hogy orvosi etikai ügyekben ezentúl a kormányhoz tartozó testület dönt, ami felveti azt, hogy politikai leszámolásokra használhassák.

A kormány az eddigi politikájával azt érte el, hogy a hosszú várólistáknak és a sokszor rossz minőségű ellátásnak köszönhetően egyre többen fordulnak a magánegészségügy felé annak ellenére, hogy fizetik minden hónapban a társadalombiztosítási hozzájárulást. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a gőg helyett állítsa vissza a MOK jogköreit.

 

Kanász-Nagy Máté,
az LMP frakcióvezető-helyettese