A fideszes többség a mai napon leszavazta az LMP által benyújtott „repülőjegyadóról” szóló javaslatát az Országgyűlés Gazdasági bizottságában. A magát minden eszközzel zöldre festő Fidesz nem tartja fontosnak a leginkább környezetszennyező közlekedési mód visszaszorítását. A kormány klímaakcióterve zöldrefestésre is kevés.

A légi közlekedés az egyik legsúlyosabban környezetszennyező közlekedési mód: a klímaváltozás 5%-áért tehető felelőssé, ráadásul az utasszám töretlenül nő és nem látszik olyan technológia, amivel visszafogható lenne a kibocsátás. Ugyanakkor óriási rejtett és nyílt támogatásban részesül: a légitársaságoknak a kerozin után nem kell adót fizetni, így a kormány évente 74 milliárd forintnyi jövedéki adót és 68 milliárd forintnyi áfát ajándékoz nekik, és e mellett messze nem fizetik meg azt a környezeti és egészségügyi kárt sem, amit a társadalomnak okoznak. A Fidesz az LMP javaslatának leszavazásával ismét a klímagyilkos nagyvállalatok mellé állt a magyar emberek érdekei, és az egészséges környezet védelme helyett.

A bizottsági ülésen a Fidesz szintén leszavazta az LMP közösségi közlekedés ÁFA-csökkentésére vonatkozó javaslatát. Orbán Viktor cinikus hozzáállását a zöld ügyekhez jól mutatja, hogy pártja még egy olyan javaslatot is elszabotál, ami a közösségi közlekedést sokkal több ember számára tette volna vonzó alternatívává a személyautó használatával szemben.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke