Kósa Lajos azzal vádolta meg az LMP-t, hogy csupán addig érdekli a pártot a környezetvédelmi kérdések, amíg „balhét lehet vele csinálni”. Ezt azzal kívánta alátámasztani, hogy a párt nem vette fel a debreceni akkumulátorgyár építésről szóló helyi népszavazás íveit.

Kósa Lajos figyelmét vélhetően elkerülte, hogy az LMP országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárakról. Ugyanis a Fidesz büszkén hirdeti, hogy leginkább annak örülne, ha minden magyar város mellett épülne egy gyár, mert ebben látja a növekedés egyetlen lehetőségét. Ez egy országos ügy, aminek országosan kell megálljt parancsolni.

Ha tehát Kósa Lajos aggódik, akkor meg tudjuk nyugtatni: továbbra is balhét akarunk csinálni, csak lehetőleg sokkal nagyobbat. Abból pedig nem engedünk, hogy a debreceni emberek megkérdezése nélkül nem épülhet Debrecen mellé akkumulátorgyár. Ha a Fidesz esetleg hirtelen meggondolná magát és az országos népszavazásra nemet mondana, akkor se kell aggódnia Kósa Lajosnak, a helyi kérdését bármikor újra be tudjuk adni. Továbbá várjuk Kósa képviselő urat a jövő heti köztéri fogadóóránkra, melyen személyesen is egyeztethetünk a kérdésről.

Jármi Péter,
az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke