Kiderült, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter pontosan tisztában van azzal, hogy a klímaváltozás hatására milyen kockázatoknak van kitéve vízkincsünk, ezzel azt is beismerte, hogy nem tudatlanságból fakadóan, hanem bűnös mulasztásból teszi tönkre vízbázisunkat a kormány.

Szijjártó Péter az ENSZ Vízügyi Konferenciáját megelőzően arról számolt be, ha minden úgy megy tovább, ahogy most, akkor 2050-re hárommilliárd ember fog olyan területen élni, amelyet aszályok sújtanak, 1,6 milliárdan olyan területen, amelyet árvizek sújtanak folyamatosan, és 2,2 milliárd embernek nem lesz teljes körű hozzáférése tiszta és egészséges ivóvízhez.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja azt kérdezi a külügyminisztertől, hogyha mindezt tudja, akkor a kormány miért csapolja le folyamatosan Magyarországot? Jelenleg ugyanis a vizek minél gyorsabb elvezetése és nem a megtartása folyik. A klímaváltozás korában meg kell tartani a talajban lévő vizet, hogy ne sivatagosodjanak el veszélyben lévő régióink.

A kormány miért nem tesz érdemi lépéseket a magyar víziközmű-rendszer megmentése érdekében? Az ivóvíz 20 százaléka elszivárog a rossz csőhálózat miatt, miközben a vízvezetékrendszerek 80 százaléka kockázatos állapotú.

Az LMP azt is szívesen meghallgatná Szijjártó Pétertől, hogy miért szolgáltatják ki édesvízkészletünket a vízzabáló súlyosan szennyező akkumulátorgyáraknak. Miért célja a kormánynak vízkincsünk feláldozása a külföldi akkumulátorgyártók érdekében?

LMP Sajtó