Hollandia és Bulgária blokkolja Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását: a nyugat-balkáni EU-integráció akadályozása, a folyamatos halasztások súlyos hibák az Európai Unió részéről. Az LMP álláspontja szerint a Nyugat-Balkán EU-integrációja Magyarország és Európa stratégiai érdeke, ezért tiltakozunk minden eljárás ellen, ami ezt akadályozza és üdvözlünk minden olyan kezdeményezést, amely ezt facilitálja. Ahhoz, hogy a régió országainak felzárkózása sikeres legyen, az Európai Uniónak és tagállamainak világos és egyértelmű támogatást és menetrendet kell ehhez biztosítaniuk. 

Az EU intézményei, különösen az Európai Bizottság súlyos mulasztásban vannak, amikor a bővítéssel és a további csatlakozással kapcsolatos célokat kihagyják a testületek politikai prioritásai közül. Az elmúlt években lezüllesztett magyar diplomácia pedig elmulasztotta a nemzeti érdekeink szempontjából fontos uniós politika megjelenítésének számonkérését és érvényesítését. Az elmúlt évek során ezért a nyugat-balkáni térség indokolatlanul magára maradt. Ennek következményeként pedig a térségben más távolabbi országok, más regionális hatalmak befolyása sajnálatosan megerősödött.

Álláspontunk szerint a nyugat-balkáni EU-integrációban a helyi, regionális közösségeknek és hatóságoknak is kiemelt szerepet kell szánni, hiszen ezek a legfontosabb tényezői a határmenti együttműködéseknek.

Az LMP stabil és együttműködő Közép-Európát tart nemzeti érdekeinkkel összeegyeztethetőnek és kívánatosnak. A közép-európai együttműködésnek a V4-eken túl többek között a hat nyugat-balkáni országot is magába kell foglalnia. Álláspontunk szerint egy magára találó szélesebb közép-európai együttműködés valódi motorja lehet így Európának. Ehhez azonban előbb vissza kell állítanunk a magyarországi külpolitikai koordináta-rendszerünket: hitelességünket, diplomáciai apparátusunkat.

Hanák Gábor
Az LMP országos elnökségének tagja