Több támogatást az önkormányzatoknak az egészséges ivóvíz biztosításához!

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy adjon több pályázati támogatást az önkormányzatoknak a tiszta ivóvíz biztosítására – mondta Demeter Márta, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Jelenleg nem teljesül az ország minden területén az emberek azon joga, hogy egészséges ivóvízhez juthassanak. A hálózat avulása miatt sok területen egyre rosszabb az ivóvíz minősége, miközben a csőtörések száma is emelkedik.

A helyzeten úgy lehet javítani, ha a kabinet eltörölné az önkormányzatokra kirótt közműadót, továbbá nagy mértékben megemelné a karbantartásra szánt pályázati forrásokat, amelyek a növekvő igények ellenére évek óta változatlanok.

Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt frakcióvezetője hozzátette, Magyarországon több 100 ezer embernek nem elérhető az egészséges ivóvízellátás. Ez a helyzet ráadásul középtávon csak romlani fog, mert a teljes vízügyi szolgáltatás az összeomlás szélén áll. 2012 óta duplájára nőtt a meghibásodások száma, aminek eredményeként a megtermelt ivóvíz negyede kárba veszik.

Keresztes László Lóránt és Demeter Márta külön kitértek a Tolna megyei Tamási egyik lakóterületének helyzetére, ahol több más közműszolgáltatás mellett az ivóvízellátás sem megoldott, a helyiek pedig nem tudnak előrelépést elérni az ügyben. A sajtótájékoztatót követően – helyi civilekkel közösen petíciót adtak át a Belügyminisztérium képviselőjének, amelyben a településen élők gondjainak rendezését sürgetik.