Zöldre Át! – A ZÖLD Magyarország programja

A mondás úgy tartja, hogy az okos ember a más kárán tanul, a buta a sajátján. Az elmúlt egy év sajnos bebizonyította, hogy a Fidesz a harmadik kategóriába tartozik, mert a saját hibáiból se hajlandó tanulni. Miközben az elmúlt időszak végképp egyértelművé tette, a Fidesz inkább becsukta a szemét és gyorsított. Most arra készülnek, hogy akkumulátor-gyarmattá alakítsák Magyarországot, ezzel újra elkövetve minden hibát, ami a jelenlegi válsághoz vezetett.

 • Az akkumulátorgyárak tovább erősítik Magyarország függőségét, hiszen az egész gyártási folyamat rendkívül energiaigényes. A kormány már be is jelentette, hogy a gázválság közepén újabb gázerőműveket kíván építeni az új gyárak igényeinek kiszolgálása érdekében, tovább növelve az ország energiaimportját és erősítve a kiszolgáltatottságát.
 • Az akkumulátorgyárak százmilliárd forintos nagyságrendben kapnak adókedvezményeket, és a magyar állam több mint 80 millió forintot fizet nekik egy-egy munkahely létrehozása után, miközben ott többségében vendégmunkások fognak dolgozni. Márpedig pont ezek a pénzek hiányoznak a költségvetésből a közalkalmazottak fizetésének növeléséhez, a minőségi oktatáshoz vagy a működő egészségügyhöz.
 • A kormány nagyhatalmiságról beszél, de ha nekünk kell fizetni azért, hogy egy nagyvállalat idejöjjön, elvegye a vizünket, a földünket, az energiánkat, majd hazavigye a profitot, az nem nagyhatalmiság, hanem gyarmatosítás, ráadásul önként.
 • A kizárólag az autóiparra alapozott magyar gazdaság már eddig is rendkívül sérülékennyé tette Magyarországot, most ez a helyzet romlik tovább. Miközben még azt se tudjuk, hogy az itt felépített gyárakban lévő akkumulátor-technológia nem lesz rettenetesen elavult akár egy évtized. Ez nem válságkezelés, hanem kapkodás, amellyel csak visszafordíthatatlan károkat okoznak az országnak.

Zöldre át!

A jelenlegi zsákutcába a Fidesz vezette Magyarországot. Ebből két dolog is következik: egyrészt van kiút a válságból, hiszen csak a rossz döntéseken kell változtatni, de azt nem a jelenlegi kormány politikája fogja elhozni.

A jelenlegi válságot a fenntarthatatlan, rövidtávon gondolkodó politika okozta. Azaz a zöld gondolkodás hiánya. Ebből következik, hogy a megoldást csak a zöldfordulat jelentheti.

A zöldfordulat nem csak az elmúlt 12 évhez képest jelent eltérést, hanem az azt megelőzőekhöz képest is. A zöldfordulat arról szól, hogy véget vetünk az emberi és természeti erőforrások kihasználásának és felélésének, és kimondjuk végre, hogy a tőke érdeke soha többé nem előzheti az emberek érdekét.

Védjük meg a természeti erőforrásainkat!

A zöldpolitika lényege, hogy ki merjük mondani: már így is túlterjeszkedtünk, már így is mohók voltunk, és ezzel a mohósággal a saját gyerekeinktől és unokáintól vesszük el a boldogulás lehetőségét. Ki kell mondanunk, hogy már nincs egy négyzetméter zöldfelület, egy csepp víz és köbméter levegő sem, amit elpazarolhatnánk, mert minél többet őrzünk meg ezekből, annál inkább élhető világot hagyunk az utókorra. A Fidesz szemében minden zöldfelület csupán egy lehetőség újabb szállodák és gyárak építésére, a mi szemükben a legfontosabb érték, amire vigyáznunk kell.

 • Bevezetjük a zöldfelületi moratóriumot, megtiltjuk, hogy újabb zöldfelülteket építsenek be.
 • Megvédjük a meglévő erdőket, és őshonos, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó erdők telepítésével legalább 27 százalékra növeljük az erdőterület arányát 2030-ig.
 • Megszüntetjük az erődírtásokat Magyarországon.
 • Megerősítjük a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert, hogy az végre ne asszisztáljon, hanem gátat szabjon a természetkárosításoknak.
 • Felszámoljuk a környezetpusztító kiemelt kormányzati beruházások intézményét.
 • Megvédjük a vizeinket, és elérjük, hogy az országot ne hagyja el több víz a folyóinkon, mint amennyi beérkezik.
 • A térségi – vízvisszatartáson alapuló – vízgazdálkodással előzzük meg a szélsőséges aszálykárokat, és ehhez igazítjuk az öntözéspolitikát is.
 • Megkezdjük a leromlott állapotú víziközmű-rendszer rekonstrukcióját, hogy mindenki egészséges ivóvízhez jusson.

Tegyük valóban függetlenné Magyarországot!

A mostani válság mindenki számára bebizonyította, hogy egy ország annál kevésbé kiszolgáltatott, annál inkább válságálló, minél inkább képes saját maga megtermelni a felhasznált energiát. A Fidesz azonban láthatóan csak a szavak szintjén van problémája a függőséggel, hiszen még a jelenlegi helyzetben is azért küzd, hogy tovább növelhesse az ország energiaimport szükségletét. Ennek véget kell vetni, mert a függőségért már most is súlyos gazdasági és diplomáciai árat fizetünk. Magyarország alig rendelkezik fosszilis nyersanyagokkal, ezért nekünk egyetlen utunk van az energiafüggetlenséghez: a radikális zöldfordulat, az energiahatékonysági programok és a megújuló kapacitások jelentős erősítése. Ez nem csak a függetlenségünket erősíti, de élhetőbbé teszi a környezetet, csökkenti a légszennyezést, és munkahelyeket teremt.

 • Leállítjuk a drága és környezetszennyező Paks 2 beruházást.
 • Legkésőbb 2025-re kivezetjük a klímagyilkos széntüzelést és nem építünk új gáztüzelésű erőműveket sem
 • Bővítjük a megújulóenergia-kapacitásokat, így 2030-ra elérjük a legalább 35 százalékos megújuló arányt.
 • Feloldjuk a szélenergia tilalmát, újra engedélyezzük a napenergia telepítését, és elvégezzük az ehhez szükséges hálózatkorszerűsítést
 • Komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot indítunk, leszigetelünk évi 100 ezer lakást.

A tőke nem előzheti az embert!

Magyarországon ma csak látszólag uralkodik az állampárt, de valójában az elhibázott gazdaságpolitikája miatt a Fidesz is végletesen kiszolgáltatott a nagyvállalatoknak, akik adót szinte egyáltalán nem fizetnek, a profitot ezermilliárdos nagyságrendben lapátolják ki az országból, mégis ők diktálnak. Ezek a vállalatok az elmúlt tíz év valódi nyertesei, de nekik láthatóan ez sem elég: most éppen az akkumulátorgyártás keretében a természeti erőforrásainkat veszik el. Ennek véget kell vetni: valódi adózásra kell kényszeríteni a nagyvállalatokat is, és olyan törvényeket kell alkotni, amelyik nem a vállalati érdeket védi az emberek érdekével szemben, hanem pont fordítva. Igazságos adórendszerre van szükség, ahol nem képzelhető el olyan, hogy a pedagógusok nem jönnek ki a fizetésükből, az ápolási díj nevetségesen alacsony, de a cégek sorra jelentik be a több száz milliárd forintos nyereségüket.

 • Megakadályozzuk, hogy hazánk akkumulátorgyarmat legyen: az akkumulátorgyárak állami támogatást leállítjuk, sőt extraadót vetünk ki a szennyező gyárakra
 • Véget vetünk a nagyvállalati adóparadicsomnak: visszaemeljük a társasági adó felső, 25 százalékos kulcsát
 • Végetvetünk a titkos adókedvezmények rendszerének: minden állami támogatás nyilvános lesz.
 • Úgy alakítjuk át az állami támogatások rendszerét, hogy a munkahelyteremtő és a beruházási támogatások legnagyobb része a kis- és középvállalkozásoknak jusson.
 • Féket szabunk a technológiai óriáscégek hatalmának, szabályozzuk a közösségi média működését
 • Csökkentjük Magyarország függőségét az autóipartól, helyette válságálló szektorokba fektetünk

Véget vetünk az államosított kizsákmányolásnak!

A Fidesz által működtetett állam ma valójában önmaga paródiájaként működik: azokat támogatja, akik maguktól is boldogulnak, és azokat gáncsolja, akik valóban segítségre szorulnának. Ma az állam nem a biztonságot, hanem kiszolgáltatottságot jelenti a legtöbb állampolgár szemében. Pedig valójában Magyarország elég tehetős ország ahhoz, hogy senkinek ne kelljen szembenézni a súlyos létbizonytalansággal, csak a Fidesz politikája a szolidaritás helyett a kegyetlenségen alapul. Mi olyan országot szeretnénk, ahol nem az elit fényűzésére, hanem a legszegényebb rétegek felzárkózására lehetünk végre büszkék, mert hosszú távon minden ország csak annyira tehetős, mint az ott élő legszegényebb emberek.

 • Megemeljük a családi pótlékot.
 • Kiterjesztjük a családtámogatási eszközöket az egy vagy két gyermeket nevelő családokra is.
 • A minimálbér szintjére emeljük az otthonápolási díjat.
 • Állami és önkormányzati bérlakásokat építünk.
 • Újra bevezetjük a többkulcsos adórendszert, mert a legtehetősebbeknek nagyobb részt kell vállalnia a közterhek viseléséből

Valódi béremelést a közszférában!

A Fidesz elmúlt évtizede úgy foglalható össze, hogy miközben önmaga állampárttá vált, addig évről évre építette le az államot. Ennek a legsúlyosabb következménye, hogy ma Magyarországon az állam a legrosszabb munkáltató: megalázóan alacsony fizetést ad a saját alkalmazottainak, fenyegeti őket, és láthatóan egyetlen vágya van, hogy minél többen távozzanak a közszférából. Mi olyan országot szeretnénk, ahol újra megbecsülik és megfizetik a közszférában dolgozó emberek munkáját, mert tisztában vagyunk vele, hogy az ő munkájuk nélkül nincs sikeres ország.

 • Általános béremelési programot indítunk a közszférában, hogy a közalkalmazottak ne keressenek kevesebbet, mint a piaci szektorban dolgozók.
 • A szociális szféra bérét legalább az egészségügyi dolgozók fizetésének szintjére emeljük.
 • Minden állami munkahelynél világos és kiszámítható életpályamodellt vezetünk be.
 • Visszaállítjuk a közalkalmazotti státuszt ott, ahol elvették.

Az egészségügy nem üzlet!

A Fidesz 15 évvel ezelőtt még népszavazást indított a fenti szlogennel, majd végül gyakorlatilag privatizálták az egészségügyet. Ha ma valaki el szeretne végeztetni egy vizsgálatot, akkor két lehetősége maradt: vár addig, amíg már úgyis mindegy, vagy elmegy a magánegészségügybe. A magánszolgáltatók azért tesznek szert döbbenetes profitra évről évre, mert az állam nem képes ellátni azt a feladatát, amiért az adót fizetjük. Ennek véget kell vetni: az egészségügy valóban nem üzlet, hanem az állami feladat, amit a jelenlegi kormány egyszerűen nem képes ellátni.

 • A sürgősségi ellátás ingyenességét mindenki számára biztosítjuk.
 • Hatósági árat vezetünk be a magánegészségügyben végzett diagnosztikai vizsgálatokra
 • Előírjuk, hogy az állam köteles finanszírozni a magánegészségügyben végzett vizsgálatokat a várólisták csökkenéséig

Világszínvonalú oktatást!

Amelyik kormány nem fektet az oktatásba, az valójában nem hisz a saját országában. Márpedig Magyarországon pont ez a helyzet: bár a Fidesz sokat beszél nemzeti büszkeségről, valójában az egész politikája arra alapul, hogy másodrangú országnak tekinti hazánkat, amelyiknek nem lehetnek nagyobb ambíciói, mint a fejlett országok összeszerelő üzemének lenni. Ezért költünk az elmúlt 12 évben egyre kevesebbet oktatásra és egyre többet a külföldi nagyvállalatok támogatására. Mi a Fidesszel szemben hiszünk abban, hogy a magyar emberek elég tehetségesek és szorgalmasak ahhoz, hogy bárkivel felvegyék a versenyt. Ha a régió legsikeresebb országa szeretnénk lenni, ahhoz nem sokat kell beszélni arról, hogy nagyhatalom lettünk, hanem a régió legjobb oktatást kell megteremteni. Ehhez jelentősen növelni kell az oktatásra fordított költségeket, és olyan oktatást rendszert kell építeni, ami nem újrateremti, hanem felszámolja a társadalmi különbségeket.

 • Újra ingyenessé tesszük a felsőoktatást
 • Új, zöld nemzeti alaptantervet alkotunk, amelyben elsődleges lesz a készségek és a kompetenciák fejlesztése.
 • Biztosítjuk a tanszabadságot, bízunk a pedagógusokban.
 • Visszaadjuk az iskolákat a településeknek.
 • Nagyarányú béremelést indítunk a közoktatásban, a pedagógusoknak és a nevelést-oktatást közvetlenül segítő munkatársaknak egyaránt.
 • Visszaadjuk az egyetemek önállóságát és függetlenségét.
 • Országos kollégiumfejlesztési programot indítunk.

Legyen újra magyar a bolti paradicsom!

Ahogy a Fidesz az iparban a nagyvállalati érdeket szolgálja, úgy a mezőgazdaságban is a profit és az agrárbárók gátlástalan hatalmáról szólt az elmúlt tíz év. Pedig mezőgazdaság célja nem néhány oligarcha gazdagodása, hanem a magyar emberek ellátása egészséges élelmiszerrel. Nem tekinthető nemzetinek az a kormány, amelyik valójában tétlenül nézi, hogy az agyonvegyszerezett külföldi élelmiszer olcsóbban kapható Magyarországon mint a helyben termelt, egészséges változat. A Fidesz rendszerében az agrárium konc, amit oda lehet dobni az oligarcháknak, a mi világképünk szerint a mezőgazdaság célja, hogy úgy adjon tisztes megélhetést a lehető legtöbb gazdának, hogy közben a teljes magyar lakosságot ellátja megfizethető, egészséges, helyi élelmiszerrel.

 • 5 százalékra csökkentjük az alapvető élelmiszerek áfáját
 • A hazai termelőket és a rövid ellátási láncokat támogatjuk
 • Fenntartjuk a GMO-mentességet, a GMO jelölést kiterjesztjük a GMO-takarmánnyal etetett állati termékekre is.
 • Szigorúan korlátozzuk a birtok- és a támogatható táblaméreteket, sávos nagybirtokadót vezetünk be.
 • Csökkentjük a növényvédő szerek és a műtrágyák felhasználását.
 • Javítjuk az élelmiszer-biztonságot, felszámoljuk a minőségi éhezést.
 • A talajéltető gazdálkodási módokat, a talajtakarást, a talajmegújítást, a szervesanyag-visszapótlást és az ökológiai gazdálkodást fogjuk támogatni.
 • Támogatjuk a vízvisszatartást szolgáló tájgazdálkodást.