Ez az LMP

Rólunk

2009-ben alakultunk párttá, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy beteljesítsük a rendszerváltás utáni politika be nem tartott ígéreteit. Zöldpártként határoztuk meg magunkat, melynek három alappillére a részvételi és képviseleti demokrácia minősége, a társadalmi igazságosság, valamint a környezetvédelem és az ökológiai fenntarthatóság. 2011 novemberébe óta az Európai Zöld Párt teljes jogú tagjai vagyunk.

Az LMP-ben sok különböző ember vesz részt – de közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat és egészséges környezetet akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte. Van közöttünk vidéki és városi, professzor és szerelő, mérnök és bölcsész, nyakkendős és farmeres, autós és biciklis, bagós és nemdohányzó. Kormányból kiábrándult. Ellenzékből kiábrándult. A kiábrándultságból kiábrándult. A politikát eddig messzire elkerülő. Most mind azon dolgozunk, hogy más legyen a politika. Mindenkire számítunk!

Szervezeti felépítés

A LMP – Magyarország Zöld Pártjának szervezeti felépítését a hierarchia minimalizálásával, a minél hatékonyabb részvétel szellemében alakítottuk ki.

Az LMP minden tagja része egy területi szervezetnek, bekapcsolódhat a szakmai műhelyek, projekt-csapatok és munkacsoportok munkájába, valamint közvetlenül részt vehet az LMP legfőbb döntéshozó szerve, a Kongresszus ülésein.

Az LMP politikai vezetését a kongresszus által választott 9 fős testület, az Országos Elnökség látja el. Az elnökség jelöli ki a szakmai műhelyek, munkacsoportok, projekt-csapatok és területi szervezetek munkájának irányait, valamint felügyeli az operatív szervezet tevékenységét. Az elnökségben a két társelnök, a titkár és 6 a Kongresszus által megbízott tag vesz részt.

Az Országos Politikai Tanács feladata, hogy segítse az országos választmányt a párt Alapító Nyilatkozatában szereplő politikai célok elérésében, két Kongresszus között ellenőrizze az Országos Elnökség munkáját, véleményezze a párt szerveinek politikai tevékenységét, elősegítse a párt testületei és szervezetei közötti együttműködést, valamint részt vegyen a jelöltállításban.

Az Etikai Bizottság biztosítja, hogy a párt és az országgyűlési képviselőcsoport az alapdokumentumoknak megfelelően tevékenykedjenek, őrködik a párttagok jogainak érvényesülésén, közreműködik a párttagok közötti konfliktusok megszüntetésében, etikai vétségek esetén pedig fegyelmi eljárást folytat le.

A Számvizsgáló Bizottság folyamatosan ellenőrzi a párt gazdálkodását, vagyonkezelését és pénzügyeit, megvizsgálja és véleményezi az éves költségvetést, valamint ellenőrzi a párt országgyűlési képviselőcsoportjának és a pártalapítvány gazdálkodását.

Ha közelebbről is érdekel a tevékenységünk akkor olvasd el Alapító nyilatkozatunkat és szakpolitikai dokumetumainkat is.