24 órás otthoni ápoláshoz járjon 24 órás állami segítség!

Hazánkban több mint 500 ezer fogyatékkal élő ember él úgy, hogy képtelen az önellátásra, segítséget pedig csak napi néhány órában nyújt nekik az állam – mondta mai sajtótájékoztatójában Ungár Péter.

A körülbelül félmillió gondozásra szoruló ember, és az őket ellátó családtagok folyamatosan együtt kell, hogy működjenek különféle ellátó szervezetekkel, de a ma elérhető ellátó rendszer nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Hiszen az ilyen-olyan forrásból fenntartott szolgálatok általában csak a nap bizonyos óráiban érhetőek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamelyik családtag végzi a gondozást. Saját forrásokra támaszkodva, saját otthonában, a környező EU országok bevált gyakorlatával ellentétben, mindössze napi néhány órás állami támogatói háttérrel.

A Lépjünk, hogy Léphessünk Közhasznú Egyesület már 2019-ben kampányt indított, hogy a költségvetésből a támogató szolgálatok több pénzt, és így több lehetőséget kapjanak, ezzel is segítve a fogyatékkal élők és az őket gondozók életét. Az egyesület előre vetítette egy országos, valóban működőképes rendszer kialakításának szükségességét – melynek díjai kigazdálkodhatók a rászorulóknak is. A már meglévő szolgáltatások kibővítése 24 órás lefedettségűre, csupán 43 milliárd forintot igényelne a költségvetésből – lehetővé téve ezzel, hogy sok keresőképes ember, akit jelenleg az otthoni gondozás köt le, visszatérjen a munkaerő piacra. Az államnak tehát mindez megérné.

Az LMP és Ungár Péter arra szólítja fel a kormányt, hogy biztosítsa ezt a 43 milliárd forintnyi többlet kiadást a költségvetésből.

Nem gondoljuk természetesen, hogy ettől önmagában megoldódik a fogyatékkal élők gondozásának minden nyitott kérdése Magyarországon, de megkönnyítené a rászorulók életét – hiszen a gondozási feladatok ellátására most is a nap huszonnégy órájába van szüksége félmillió honfitársunknak.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!