30 helyett 21 lett, maradhat? Marad.

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese írásbeli kérdést tett fel a szakdolgozók béremelése kapcsán, ám Rétvári Bence, a KDNP politikusa szokás szerint öntömjénezéssel válaszolt, és kibújt a szög a zsákból: bebizonyosodott, hogy a kormány számára semmit nem jelentenek az EÜ dolgozók és így a magyar emberek sem.

Hohn Krisztina eredetileg Kásler Miklóshoz intézett írásbeli kérdésében arról érdeklődött, hogy az egészségügyi szakdolgozók pontosan mekkora béremeléssel számolhatnak januártól. A válasz Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárától érkezett, aki pókerarccal vallotta be, hogy a béremelés mindössze 21 százalékos lesz annak ellenére, hogy a kormány még mindig 30 százalékról beszél.

A 30 százalékos béremelés akkor állja meg a helyét, ha a szociális dolgozók 2018-as bérszintjéhez viszonyítunk, viszont a mostani bérek alapján az emelés mindössze 21 százalékos lesz. Ezt Rétvári Bence is elismerte – ám ő ezt meglepő módon erényként, a kormány szerinte sok-sok jó döntése részeként említette.

Hiába szajkózza azt a kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy jövőre a 2016-os keresetük két és félszeresét fogják keresni a szakdolgozók. Az ápolók fizetése még így is jócskán elmarad az orvosokétól, ráadásul az egészségügyi jogviszonyra váltás miatt hatalmas bérfeszültségek keletkeztek, ami az egészségügyi dolgozók további elvándorlásával jár.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!