35 évvel Csernobil után, ki tudja hány évvel Paks2 előtt

Kutatásokból kiderült, hogy Paks2 telephelye alatt aktív törésvonal van, ami azt jelenti, hogy sem a nemzetközi ajánlások, sem a magyar törvények szerint nem lehet atomerőmüvet építeni a területre. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja minden lehetséges eszközzel harcol azért, hogy a 2022-es kormányváltás után olyan kormányprogram valósuljon meg, melynek keretében egy éven belül leáll a Paks 2 projekt.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásai és a magyar jogszabályok alapján aktív törésvonal fölött fekvő területre tilos atomerőművet építeni, tehát a paksi telephely nem felel meg a földtani biztonsági követelményeknek.

Ebből az is következik, hogy Paks2 nem kaphatott volna telephelyengedélyt. A csernobili katasztrófa 35. évfordulóján és a fukusimai katasztrófa után nagyon komolyan kell venni minden kockázatot, ezért az Európai Bizottságnak állást kell foglalnia Paks2 telephely engedélyeinek ügyében.

Az atomenergia nem zöld, nem olcsó és nem biztonságos. Az LMP Paks2 azonnali leállítását követeli. Magyarországnak a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodnia. Soha többet Csenobilt!

Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!