9 hónapos álláskeresési járadékot a munkájukat elvesztőknek!

A magyar kormány cserbenhagyta azokat az embereket, akiket a gazdasági válság az utcára lökött!” –mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető helyettese keddi sajtótájékoztatóján – Az LMP ezért azt követeli, hogy minimum kilenc hónapig járjon az álláskeresési járadék!

A járványhelyzet okozta válságban többszázezer ember veszítette el a munkáját és 335 ezren kénytelenek részmunkaidőben, vagy a szürke foglalkoztatási zónában dolgozni, sokkal kevesebb pénzért, mint az eredeti fizetésük volt. Teljes mértékben a kormány felelőssége az, hogy nem kaptak semmilyen segítséget sem a munkáltatók, sem a munkavállalók.

Az LMP azonnali lépéseket követel a kormánytól! Elsősorban azt, hogy haladéktalanul emeljék legalább kilenc hónapra az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát, összege pedig érje el a bérminimumot. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unióban Magyarország biztosítja a legrövidebb ideig a járadékot. A helyzet válságos és azonnali lépésekre van szükség.

Jelenleg minden második álláskereső ellátás nélkül van, vagyis nincsen semmilyen bevétele. Sok család anyagi helyzete kritikussá vált. Az LMP ezért azt javasolja, hogy az állam fizessen távolléti díjat azoknak, akik önhibájukon kívül kerülnek ebbe a végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe. Csárdi Antal szerint államilag finanszírozott munkahelyek létrehozására is szükség van, elsősorban az idősellátásban, valamint az egészségügy azon területein, ahol nem szükséges a szakképzés. Ezzel az egészségügyi rendszer égető személyzeti problémáit is enyhíteni lehet és azonnali segítséget kapnának az álláskeresők.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!