A Balaton mindenkié!

A Balaton közkincs, ami nem lehet csak a NER-elit része. Ennek védelme érdekében az LMP határozati javaslatot nyújtott be, melyben az országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a jelen és a jövő generációk védelme érdekében alakítson ki olyan szabályozást, mely alkalmas egyrészt a Balaton természeti értékeinek megőrzésére, jó ökológiai állapotának elérésére, a megmaradt zöldfelületek védelmére, másrészt biztosítja, hogy az itt élők és ide látogatók méltóképpen, szabadon részesülhessenek a tópart nyújtotta tájképi, kondicionáló, zöldfelületi, rekreációs és egyéb ökoszisztéma szolgáltatásokban.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja azt követeli, hogy a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások jogintézményét azonnal alakítsa át a kormány, a jövőben ilyen szabályozást egyedül közérdekű infrastrukturális fejlesztést szolgáló beruházások, például vasút és vízi közműfejlesztés élvezhessen, ne NER-közeli vállalkozók szállodaláncai.

Továbbá követeljük, hogy a kormány a Balaton 50 méteres partmenti sávjába azonnal vezessen be építési moratóriumot. Ezen kívül az önkormányzatok számára rendeljen el elővételi jogot, a parti területek közcélú visszavásárlása érdekében, mindehhez pedig biztosítson állami forrásokat, pályázatokat! Valamint a balatoni térségben szálláshely kialakításával kapcsolatos hazai- és EU-s fejlesztéseket 3 millió forintnál nagyobb értékben csak helyi önkormányzatok, valamint egyéb közérdekű célokat szolgáló, és nem magántulajdonokat gyarapító beruházások részesüljenek.

Ezek azok az intézkedések, melyekkel megóvhatjuk a Balaton ökoszisztémáját, zöldterületeit, és biztosítani tudjuk azt, hogy a közérdekek érvényesüljenek, a magánérdekek felett.

A határozati javaslatot ITT olvashatják.

Dr. Keresztes L. Lóránt,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Szendefy Mária,
az LMP Somogy megyei elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!