A bírósági döntés esély, de nem jelenti, hogy nem épül meg a sóskúti elektrolit újrahasznosító veszélyes üzem

A sóskúti, tárnoki és érdi lakóházak közelébe tervezett veszélyes üzem környezethasználati engedélyének felfüggesztése nem jelenti azt, hogy soha nem fog elindulni a Dongwha Electrolyte Hungary Kft veszélyeshulladék-hasznosító üzeme, de arra reményt ad, hogy a beruházónak teljesítenie kell az egyébként minden normálisan működő jogállamban természetesnek számító garanciákat, mondta Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja, Érd alpolgármestere.

Tetlák hozzátette, hogy a Dongwha Electrolyte az elektromos autók akkumulátorához szükséges elektrolitüzemet és akkumulátoripari oldószerek újrahasznosító üzemet akar üzemeltetni, de a mai napig nem folytatott érdemi párbeszédet a helyiekkel és erre sajnos a per sem kötelezi.

A sóskúti és a hasonló gödi, iváncsai beruházások miatt terjesztette az LMP Tetlák kezdeményezésére a parlament elé „A veszélyes üzemek társadalmi elfogadtatásának feltételeiről és a lakosság előzetes és folyamatos tájékoztatásának szükségességéről” szóló törvény tervezetét, amelynek a még plenáris vitáját is meghiúsította a fideszes többség.

A most a Budapest Környéki Törvényszék által a Dongwha ügyében hozott felfüggesztő döntésének két nagyon fontos üzenete van. Az egyik az, hogy érdemes civilként fellépni egy-egy beruházás ellen, a másik pedig az, hogy a társadalmi alrendszerek közül legalább a bíróság még működik Magyarországon, annak ellenére is, hogy a környezetvédelmi hatóságot kiherélte a kormány. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a bíróságnak kell átvennie a hatóság szerepét, mivel a kormányt kizárólag a dél-koreai cég – és általában a multik – profitja érdekli.

Az EMLA Egyesület a napokban számolt be az egységes környezethasználati engedély felfüggesztéséről. Az egyesület szerint így a létesítmény, ha meg is épül, nem kezdheti meg a működését. A Védegylet és a Levegő Munkacsoport pert indított az engedéllyel szemben, az első tárgyalás 2022 március 30-án lesz.

Lmp sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!