A debreceni önkormányzat párbeszéd helyett manipulálni próbál az akkugyár mellett

Debrecen önkormányzata postaládákba bedobott szórólappal kampányol a tervezett akkumulátorgyár mellett. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint Papp László polgármesternek nem valótlanságok állításával kellene manipulálnia a debreceni embereket, hanem egy ilyen súlyú beruházás előtt meg kellett volna kérdeznie őket, akarnak-e súlyosan környezetkárosító üzemet a szomszédságukban.

Ez nem történt meg, sőt Papp László polgármester az első közmeghallgatáson elmondta, hogy a debreceni emberek akarata ellenére is meg fogja építtetni az akkumulátorgyárat. Az LMP-nek határozottan ellenkező véleménye van a demokráciáról és a társadalmi egyeztetésről.

Ugyanígy nehéz mit kezdeni az önkormányzat szórólapjával, mely tele van csúsztatásokkal. A hatóságokra és a monitoring ellenőrzésre hivatkoznak, hogy nem lesz környezetszennyezés, miközben Gödön a helyi akkugyár esetében is olyan jól működtek a hatóságok, hogy 2016 óta nem végeztek mérést, sőt még a mérésre szolgáló kutat is betemették. Most meg a független vizsgálatok magzatkárosító oldószereket mutattak ki a környező kutakból.

A tájékoztató nem számol a klímaváltozással sem. Pedig a vízkészlet fogy, az aszályok egyre nagyobbak. Debrecen vízfogyasztása 40 ezer m3, csúcsidőben 55 ezer m3, a déli gazdasági övezet vízfogyasztása pár éven belül szintén elérheti a 40 ezer m3-rt. A vízmű igazgatója maga vallotta be, hogy a harmadik ütem után napi 20 ezer m3-rel számolnak csak a CATL esetében. És akkor még nem beszéltünk a épülő BMW gyár, az EcoPro BM és a Semcorp jelenlegi, és a jövőben biztosan bővülő vízigényével, ami szintén Debrecen kontójára megy. Ezeket összegezve már éppen súroljuk a jelenlegi 105 ezer m3-nyi vízbázist, ami az éghajlatváltozással évről-évre egyre kevesebb lesz.

A debreceni üzemegység a felső-küszöbértékű veszélyesanyaggyár besorolást kapta, ami egy dologra garancia: rendkívül veszélyes. Az önkormányzati kiadvány ezen felül megpróbálta bagatellizálni, hogy mit jelent egy város életében, amikor percenként 2 teherautó jön és megy a gyár területére minden nappali időszakban, és azt is, hogy a gyárból kijövő szennyvizet, ugyan megtisztítva, de mégis visszaengedik a Tócó-patakba.

Egy dolog viszont előremutató: Papp László propagandaanyaga már cáfolni sem próbálta, hogy mennyi értékes termőföldet áldoznak fel a kínai multi kedvéért.

Jármi Péter,
az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!