A felszíni vizek hálózatának védelme közös felelősségünk

Az óceánok nagyok és majd mindenkitől messze vannak, mégis az óceánokban bekövetkező negatív változásokat az emberiség tevékenységének egésze adja össze. Ezért az Óceánok világnapja alkalmas arra, hogy minden nemzet, minden ember tisztában legyen azzal, hogy elsősorban a saját háza táján kell megvédenie természetes vizeit.

Magyarország éghajlatváltozása szorosan összefügg az óceánok állapotával. Az óceánok jelentős mértékben befolyásolják a Föld éghajlatát, az éghajlatváltozást, és így az emberiség életkilátásait is. Az ember okozta gyors globális felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés az óceánokra is veszélyt jelent: veszélybe került az élőviláguk, a biológiai egyensúlyuk, aminek felborulása egyrészt ökológiai katasztrófához vezet, másrészt a földi klíma-szabályozásában betöltött szerepük is átalakul, így az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak kiváltó tényezői lehetnek.

A mi felelősségünk az, hogy az „erek”, a folyóink ökológiai egyensúlyát, tisztaságát megvédjük. Egyre nagyobb veszélyben van a Duna, a Tisza és mellékfolyóik. Példa erre a Sajó élővilágában bekövetkezett ökológiai katasztrófa, vagy a Tisza folyamatos súlyos szennyezése. Az LMP következetesen fellép a folyóink védelméért. Felszólítottuk a kormányt, hogy tegye nyilvánossá, milyen konkrét lépéseket tettek a szennyeződések felszámolása érdekében és kérdésekkel hívtuk fel az illetékes minisztériumok figyelmét a mielőbbi cselekvésre.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanasz-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Dr. Keresztes L. Lóránt,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!