A Fidesz 29. alkalommal mondott nemet a kommunista ügynökakták nyilvánosságára

Mai napon, az Igazságügyi Bizottság ülésén, a Fidesz és a KDNP képviselői 29. alkalommal is nemet mondtak a kommunista ügynökakták nyilvánosságára – tájékoztatta élő bejelentkezésének nézőit, Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője.

Hangsúlyozta, ezt úgy tették meg, hogy ellenérvük nem volt, némák maradtak a vita során. A rendszerváltás utáni bő három évtized minden kormányát, minden parlamenti többségét súlyosan terheli az a felelősség, hogy máig nem biztosított, az állambiztonsági akták feltárása. A mai napig nem tudhatjuk azt, hogy az egykori kommunista titkosszolgálat emberei, hogyan hálózták be a rendszerváltó pártokat, hogyan befolyásolták a rendszerváltás folyamatát. Nem tudjuk, hogy azok a személyek, akik egykor politikai hatalommal rendelkeztek, ezt a hatalmat miképpen váltották gazdasági hatalommá, és indítottak máig ható folyamatokat.

Ez a kérdés nemcsak a múltról szól, hanem a jelenről is. Az, hogy a Fidesz–KDNP – aki egykor antikommunistának tartotta magát – miként viszonyul ehhez a kérdéshez, jól mutatja azt a súlyos értékvesztést, amin ez a pártszövetség átment – összegezte Dr. Keresztes László Lóránt.

A Fidesz ellenérveket nem tudott hozni, a nyilvánosság előtt nem áll ki, ezen kérdések kapcsán. Egyértelmű, hogy politikai döntést az, amit a mai napon is meghoztak. Azt gondoljuk, hogy ez egy szégyenletes döntés, a kommunista diktatúra bűneire nem lehet demokráciát építeni. A mai napig tartozunk az egykori elnyomó rendszer áldozatainak azzal, hogy a nyilvánosságot megteremtjük. Látnunk kell, hogy a rendszerváltás utáni időszakban az egykori fontos közhatalmi pozíciókat betöltő személyek közül, kik voltak az érintettek. Javaslatunk része, hogy az egykori kommunista állambiztonság fenntartóit és működtetőit kizárjuk ezekből a fontos pozíciókból.

Egyelőre a Fidesz és a KDNP ezt a fontos intézkedést akadályozza, de bízunk benne, hogy el fog jönni az az időszak, amikor végre áttekinthetjük ezt, s a kommunista ügynökakták nyilvánosságra kerülnek!

LMP Sajtó