A Fidesz az atomenergia és a földgáz zöldre festése mellé állt

Az Európai Parlament többek között a fideszes képviselők szavazatával elutasította azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. A francia atomlobbi és a német földgázlobbi célt ért a Fidesz segédkezése mellett.

A szavazással az EP támogatta az atomenergia és földgáz beemelését a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységeket osztályozó taxonómia-rendeletbe, ami sorvezetőként szolgál a piaci befektetőknek. A zöld pecsét megadása azt jelenti, hogy ezek a projektek könnyebben juthatnak finanszírozáshoz, a tőke a megújuló energiaforrások helyett a nukleáris- és földgázszektorba fog áramlani.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozottan elutasítja az atomenergia és a földgáz zöldre festését. Nem lehet fenntarthatónak tekinteni az atomenergiát, amikor a nagy aktivitású hulladékok kezelésére nincs megoldás és a balesetek beláthatatlan hatással járhatnak. A földgáz pedig az európai áramtermelésből származó szén-dioxid kibocsátás vezető forrása: egységnyi kibocsátása 10-40-szer akkora, mint a megújuló energiaforrásoké. Az atomenergia és a földgáz zöld címkéje tovább erősíti Európa orosz energiafüggőségét és aláássa az európai klímacélokat.

Az EP döntésével még nincs minden veszve. A bizottsági javaslat csak akkor léphet hatályba, ha az Európai Unió Tanácsa nem emel kifogást. Felszólítjuk a kormányt, hogy a Tanácsban utasítsa el az atomenergia és a földgáz zöldre festését.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!