A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

A Fidesz EP-képviselői is csatlakoztak ahhoz a lengyel kezdeményezésű nyílt levélhez, ami a regionális különbségek és az energiaszegénység csökkentésének álcája mögé bújva valójában az Európai Bizottság szigorú klímatervét akarja hátráltatni. A magyar kormány – hosszas huzavona után – hiába fogadta el az üvegházhatúsú gázok 55%-os csökkentési célját, ha a végrehajtásra szolgáló „Irány az 55%!” cselekvési tervet ilyen politikai akciókkal igyekszik blokkolni.

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? A Bizottság javaslatcsomagjában olyan előremutató elemek vannak, mint a kibocsátáskereskedelmi rendszer kiterjesztése a közlekedésre és a háztartásokra, a karbonvám vagy a benzin- és dízelüzemű autók kivezetése. Nyolc évünk maradt megállítani a klímaváltozást: szavak helyett tetteket várunk! A klímacsomag kezeli az említett kifogásokat, hiszen tartalmazza a Szociális Klímaalap felállítását, hogy a zöld átmenet költségeit ne a rászorulók fizessék meg.

Elfogadhatatlan az is, hogy a Fidesz több forrást követelve ismét kiállt az atomenergia és a földgáz mellett. Ezek a technológiák nem tekinthetők zöldnek, és ha a taxonómiarendeletben fenntarthatónak minősítik őket, akkor búcsút mondhatunk az európai klímacéloknak.

Áprilisban klímaválasztás lesz: a magyar emberek dönthetnek, hogy maradjon az ipari lobbiérdekektől vezérelt, az európai törekvéseket blokkoló politika vagy a kormányváltás által legyen valódi klímavédelem.

Dr. Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!