A Fidesz klímagyilkos politikája újabb szintet lépett

A Fidesz-kormányon kívül nincs több olyan kormány Európában, amely a klíma- és vízválság korában erdőirtásba kezd, holott ezzel nem oldja meg az energiaválságot, csak még kiszolgáltatottabbá teszi hazánkat a klímaváltozás következményeinek. Egyben követeljük, hogy a bükkerdőket mindenképp vonják ki a rendelkezés alól!

A Fidesz-kormány tévesen azt gondolja, hogy a fakitermelés növelésével kezelni tudja az energiaválságot, holott a frissen kivágott fa – az akác kivételével – rossz fűtőértékű, emellett szennyezi a környezetet, tehát nem nyújt ezen a télen megoldást a fűtési gondokra. Ellenben, ha a kormány most kétségbeesett kapkodásában a fák, az erdeink ellen fordul, súlyosan veszélyezteti a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességünk.

Ennek ellenére a kormány a tegnap megjelent kormányrendeletben a természetvédelmi szempontok megsértésével megkönnyíti a fakitermelést, többek között a védett területeken kiterjeszti a tarvágás lehetőségét. Veszélybe sodorja ezáltal az egyébként is rossz állapotban lévő erdőségeinket, melyek védelme nagyon fontos lenne ahhoz, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjáráshoz sikerrel tudjunk alkalmazkodni, például meg tudjuk tartani a vizet a tájban, és ezzel lassítsuk, vagy akár meg is fordítsuk az ország kiszáradását. A klímaváltozás miatt a bükk-, de részben a tölgyerdők természetes felújulása – különösen tarvágás esetén – nem valósul meg. Ezért ezeket tarvágni rendkívül durva hiba, konkrétan természetkárosítás. Követeljük, hogy a bükkerdőket vonják ki a rendelkezés alól, hiszen ezen erdők kivágása a turizmus szempontjából is károsak, hiszen komoly rekreációs funkcióval bírnak a kirándulók között.

Nagy István egyik nap még a víz megtartásának fontosságáról, a klímaadaptációs feladatokról beszél, másnap pedig homlokegyenest szembemennek ezekkel a célokkal.

Az energiaválság kezelését elvárjuk a kormánytól, de ez megoldható értelmetlen környezetkárosítás nélkül is. A rászoruló rétegeknek biztosítsanak megfelelő rezsitámogatást, szükség esetén a meglévő készletekből száraz tűzifát, a forrásokat pedig ehhez vonják el azoktól a környezetszennyező nagyvállalatoktól, melyek alig-alig járulnak hozzá jelenleg a közterhek viseléséhez és nem fizetik meg az általuk okozott környezetszennyezést sem.

Dr. Keresztes L. Lóránt,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

Jenei Ferenc,
az LMP győri elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!