A Fidesz „lélekben támogatja” az LMP szélenergia javaslatát

Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke az ülésen azt mondta, hogy „lélekben támogatják” az LMP javaslatát a szélerőművek létesítési tilalmának feloldásáról. Ennek ellenére a kormánypárti képviselők tartózkodtak, vagyis a bizottság nem vette tárgysorozatba az indítványt. Az LMP a Törvényalkotási Bizottság elé viszi az ügyet.

Elképesztő, hogy a kormányoldal még akkor sem képes megszavazni egy ellenzéki javaslatot, ha egyetért vele. Gulyás Gergely a november 9-i Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány elfogadta az új szélenergia szabályozás sarokköveit. Hamarosan feloldhatják a szélerőművek építésére vonatkozó tilalmat, amit az LMP évek óta követel.

A szélenergia az egyik legolcsóbb és legzöldebb energiatermelési mód, ezért az ország alapvető érdeke, hogy végre elindulhasson a szélenergia érdemi hasznosítása. Nem igaz, hogy Magyarországon nem fúj a szél, az ország 90%-a alkalmas a gazdaságos termelésre. A szélenergia kiválóan kiegészíti a napenergiát, a két technológia együttes alkalmazása csökkenti az energiatermelés ingadozását és a tárolási igényt. A klímavédelmi célokat nem lehet elérni szélenergia nélkül.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szavazást kér a határozati javaslatáról a Törvényalkotási Bizottságban. A kormány már másfél éve ígérgeti, hogy zöld utat kap a szélenergia, de máig nem történt semmi, pedig az EU-s forrásokhoz való hozzáférésnek ez az egyik – kormány által is vállalt – feltétele. Ideje, hogy az ígéreteket tettek kövessék! Az LMP elvárja, hogy a Fidesz ne csak lélekben, hanem a valóságban is támogassa a szélenergiát.

LMP Sajtó