A Fidesz sunnyog az akkumulátorgyárak ügyében

A Fidesz sunnyog és az EU-ra sem számíthatunk az akkumulátorgyárak ügyében – mondta Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja a párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón vasárnap.

Az ellenzéki politikus szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány nem rúgja fel azt a stratégiai szövetségét, melynek lényege, hogy Magyarország globális nagyvállalatok hulladéklerakója és összeszerelő üzeme. A bizottság a napokban azt állapította meg, hogy a magyar kormány 90 millió eurós állami támogatásával, amelyet a gödi Samsung gyárnak nyújtott, nincs semmi probléma. Ebből a döntésből kiderül, hogy az „akkumulátorgyarmatosítás elleni küzdelemben sem a magyar kormányra, sem az unió bürokratáira nem számíthatunk”.
Az Európai Bizottságnak tökéletesen megfelel, ha a magyar kormány adófizetői pénzből támogatja a magyar termőföldek szennyezését, elvételét, a vizek mérgezését, olyan gyárakat, amelyek az életminőséget lényegesen rontó környezeti terhelést jelentenek – tette hozzá.
Kifejtette: az EU nem változtatni akar a magyar kormány gazdaságpolitikáján, hanem kifejezetten támogatja. Vannak ugyan jogállami „keménykedések”, de a lényeg sosem változik: a bizottság a multinacionális vállatok és lobbicsoportjaik érdekeit képviseli és ezért támogatja a magyar kormány gazdaságpolitikáját, amely viszont kiszolgálja a centrumországok nagyvállalatait, például a német autógyárakat és a távol-keleti akkumulátorgyártókat – vélekedett.
Nem véletlen, hogy a Shell, a British Petrol, az Exxon Mobile és más foszilis megoldásokban érdekelt multinacionális körök az elmúlt években 250 millió eurót költöttek az EU intézményeiben a szigorú klímacélok elleni lobbizásra. De idehaza is kormányzati hátszéllel működik az akkumulátorlobbi, s általában célt is érnek, mint most a gödi Samsung gyár ügyében – mutatott rá az ellenzéki politikus.
Mivel sem az EU-ra, sem a magyar kormányra nem számíthatunk a gyarmatosítás elleni küzdelemben, ezért nekünk kell tovább küzdenünk Magyarország, a gyermekeink jövőjéért – mondta az LMP politikusa.
A Fidesz sunnyog, a parlamenti bizottságban nem jelennek meg, helyette alákérdezős beszélgetésekben hangoztatják a profitérdekeknek megfelelő érveket. Ezért várják a hazai zöldek, hogy a Nemzeti Választási Bizottság átengedje az LMP országos népszavazási kérdését, és ezért szerveznek tüntetést március 20-án Győrben a Győrszentivánban tervezett akkumulátorgyár ellen – mondta Tetlák Örs.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!