A fogyatékkal élő gyermekeket is becsülje meg a kormány!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint rendkívül fontos lenne, hogy a kormány valóban támogassa a fogyatékkal élő gyermekek oktatását, ne lehetetlenítse el az oktatási rendszerben való részvételüket, és támogassa az olyan alapítványokat, melyek fogyatékkal élő gyermekek oktatását, társadalmi integrációját és nevelését végzik.

Ezeket az iskolákat és alapítványokat támogatnia kell a kormánynak, azonban ezen túl is lenne min dolgozni. Szükség lenne gyógy- és fejlesztőpedagógusokra, logopédusokra, gyógytornászokra, inkluzív oktatási intézményekre, melyhez kormányzati forrást kellene biztosítani. Ezen gyerekek többsége nem elhangzó beszéddel kommunikál, hanem alternatív módokon. A BlissAlapítvány iskolája olyan hely, ahol alternatív kommunikációt tanítanak halmozottan sérült gyermekek számára, miközben sem a kormányzat, sem a tankerület nem biztosít elegendő forrást az iskola fenntartására. Holott a kommunikáció mindennek az alapja és ez ugyanolyan fontos a fogyatékkal élő embereknél, mint az épeknél.

Fontos lenne, hogy a fogyatékkal élő gyermekek se essenek ki a közoktatásból, hiszen mindez visszaveti a fejlődésüket és ez elfogadhatatlan. Ehhez azonban képzett szakemberekre van szükség, továbbá a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő szülőket is támogatni kell, hiszen ők sokszor speciális nevelést igényelnek, mely idő- és pénzigényes.

Az LMP követeli a kormánytól, hogy a jövőben jobban becsülje meg a fogyatékkal élő embereket, hiszen ők is ugyanolyan értékesek, mint mindenki más.

Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!