A fogyatékossággal élő emberek is teljes életet érdemelnek

A fogyatékosság világnapján fokozottan fel kell hívni a figyelmet a betegségek, balesetek és katasztrófák következtében hosszan tartó fizikai, értelmi, érzékszervi károsodást szenvedett embertársaink problémáira, és az év minden napján támogatni, segíteni kell őket, hogy minél teljesebb életet élhessenek.

A fogyatékossággal élők nap mint nap szembesülnek a társadalmi előítéletekkel, mindennapi harcot kell vívniuk az egyenlőbb lehetőségekért.

„Építsük újjá jobban: a Covid-19 utáni világ legyen befogadóbb a fogyatékossággal élők iránt, hozzáférhetőbb és fenntartatóbb!”
„A sebezhetőség az ember lényegi része. Ezért fontos, hogy az élet kultúráját hirdessük, melyben minden személy azonos méltósággal bír; ahol védelmezzük a fogyatékossággal élőket minden életkorban és minden társadalmi helyzetben.” (Ferenc pápa)

Ezért az LMP folyamatosan küzd a fogyatékossággal élőkért, a jogaikért, az őket ápolók, gondozók megbecsüléséért.
Egyenjogú állampolgároknak kell tekinteni a fogyatékossággal élő embereket, biztosítani számukra a politikai jogokhoz, lakhatáshoz, a munkához, a mindennapi élet apró-cseprő dolgaihoz is az egyenlő hozzáférést.
A velük foglalkozó szakemberek bérezését rendezni kell, a gondozó, ápoló családtagoknak a munkáját a minimálbérhez igazított otthonápolási díjjal el kell ismerni, támogatni.

A munkavállalás, az integráció lehetőségét meg kell teremteni, ehhez az anyagi hátteret maximálisan biztosítania kell a mindenkori kormányzatoknak.
A járvány alatt fokozott veszélynek, extra nehézségeknek, akadályoknak vannak kitéve a fogyatékossággal élők. Bár a vírus nem tesz különbséget ember és ember között, de a meglévő egyenlőtlenségeket és hátrányos megkülönböztetést tovább növelte, ezért fokozottan szorulnak a kormány és minden egyes ember támogatására.

A 2022-es kormányváltás lehetőség arra, hogy nem engedjük el a kezüket, sőt a magyar társadalom minél teljesebb értékű részeivé emeljük őket.

Minden ember számít!

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!