A gyermekvédelmi rendszer megerősítését kezdeményezi az LMP

Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer megerősítése érdekében.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: a mostani botrány rávilágít arra, hogy komoly kormányzati beavatkozásokra van szükség. Olyan intézkedéseket fogalmaztak meg, amelyek a gyermekek jólétét, biztonságát, egészséges környezethez és neveléshez való jogát biztosítják – mutatott rá.

A kilenc pontból álló országgyűlési határozati javaslatot ismertetve elmondta: sürgősen be kell vezetni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot minden olyan munkakörnél, ahol fiatalkorúakkal, gyermekekkel foglalkoznak, beleértve a nevelőszülőket is.

Kezdeményezik a gyermekvédelmi intézmények normatívájának, az itt dolgozók bérének nagyarányú emelését.

Emellett szükségesnek tartják az egyéb pénzbeli juttatások értékének megőrzését és emelését is. Az LMP a családi pótlék összegét megduplázná és inflációkövetővé tenné – közölte, hozzátéve: a juttatás összege 2008 óta változatlan.

Szigorítani kell azoknak a büntetését, akik a rájuk bízott kiskorúak felé szexuális abúzus szándékával közelednek vagy ilyen értelmű nyilatkozatot tesznek – hangsúlyozta.

Védeni kell továbbá a gyermekeket a káros internetes tartalmaktól, a szexuális, pornográf felületektől, ezért az ilyen felületekhez, applikációkhoz való hozzáférés szigorítását is kezdeményezik – húzta alá, és kitért a tájékoztató programok, figyelemfelhívó, felvilágosító kampányok szerepére is.

Kanász-Nagy Máté kiemelte: a gyermekek védelme a legfontosabb, javaslataik széleskörűen ezt a célt szolgálják és reményét fejezte ki, hogy – különösen a mostani helyzetben – azokat a kormánypártok is támogatni fogják. Értékelése szerint az a probléma, ami a köztársasági elnök bukásához vezetett a gyermekvédelmi rendszerben keletkezett.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!