A hegyi-karabah-i humanitárius válságról

Még a mérhetetlenül cinikus, nihilista magyar külpolitikához szokott állampolgárnak is szemet szúrt a magyar kormány hozzáállása a hegyi-karabah-i humanitárius katasztrófához. Mint ismert, szinte teljesen elhagyták Hegyi-Karabahot az örmények, miután Azerbajdzsán szeptember közepén, egy jól előkészített, egynapos katonai akcióval elfoglalta a területet. Humanitárius katasztrófa van a láthatáron, de a magyar kormány és az EU vezetése mélyen hallgat. Az LMP tiltakozik és felháborodásának ad hangot. 

Az üldözött keresztények megsegítéséért szóló program keretében a magyar kormány azt a feladatot vállalta, hogy humanitárius segítséget nyújt a világ bármely pontján az üldözött keresztényeknek. Most, amikor helyzet van és létükben lettek veszélyeztetve a keresztény közösségek – a világ legrégebbi keresztény közösségei – Örményországban és Hegyi-Karabahban, akkor a magyar kormány farizeusként huny szemet e felett és áll ki tétlenségével tisztán pénzügyi érdekek miatt Azerbajdzsán mellett. Semmi nem jelzi jobban a magyar kormány farizeus politikáját, mint hogy az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság mindösszesen 40 millió forintot ajánlott fel segítségként. Ez az összeg a tragikomédia kategóriába illeszthető, egészen vérlázító felajánlás. 

A fosszilis energiához való esztelen ragaszkodás azonban nemcsak a magyar kormányt készteti hallgatásra, hanem az Európai Unió vezetését is. Úgy tűnik, hogy az EU nem fog szankciókat bevezetni Azerbajdzsánnal szemben, mivel nem akarja megingatni a kapcsolatokat egy olyan országgal, amelyet kulcsfontosságú partnerének tekint a földgázellátás terén. Nekünk, zöldeknek határozott álláspontunk, hogy az azeri kormány ellen olyan szankciókat kell életbe léptetni, amely a fosszilis energiahordozókat is érinti, az Európai Uniónak aktívan részt kell vennie a humanitárius katasztrófa elkerülésében, továbbá biztosítani kell, hogy a menekültek biztonságos körülmények között térhessenek haza. Ebben a munkában az üldözött keresztények megsegítését vállaló magyar kormánynak is részt kell vennie. 

Tetlák Örs,

az LMP – Magyarország Zöld Pártja országos elnökségének tagja

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!