A kiemelt beruházásokról szóló törvény elveszi az önkormányzatok önrendelkezési jogát

Az LMP bízik abban, hogy rövidesen elkezdheti az aláírások összegyűjtését a kiemelt beruházásokról szóló népszavazási kezdeményezéséhez. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kiemelt beruházásokról szóló jogszabály „a törvénytelenségek törvénye”, ami valójában elveszi a képviselőtestületektől és a helyben lakó emberektől a döntési jogot.

A politikus szerint a kormány lényegében ezzel biztosítja a multiknak, a „Mészáros Lőrinceknek és a kormányhoz hű vállalkozóknak”, hogy akadálytalanul megvalósíthassák azokat a beruházásokat, amelyek nekik óriási profitot és állami támogatást hoznak. 

Schmuck Erzsébet rámutatott: ezek a beruházások nagyon gyakran súlyosan veszélyeztetik és pusztítják a természetes környezetet, károsítják a helyben élők egészségét.

Kitért arra, hogy a kormány az eredetileg 2006-ban elfogadott jogszabályt többszöri módosítással teljesen fellazította. Bármi megtehető egy adott önkormányzat és település lakóinak akarata ellenére, olyan is, ami teljesen megfosztja az önkormányzatot önrendelkezési jogától – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus példaként Szegedet hozta, ahol egy bizonyos területre, amelyen erdő, zöldterület helyezkedik el, a megyei jogú önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el, mert az egyházmegye fákat kivágva akar építkezni. A kormány az építkezést pillanatok alatt kiemelt beruházássá nyilvánította; az önkormányzati rendelet „semmit nem ér, nyugodtan lehet építkezni” – mondta.

Az LMP társelnöke másik jellemző esetként említette a Fertő-tónál, Natura 2000 természetvédelmi területet érintő beruházást, amit nagyon széleskörű társadalmi tiltakozás kísért. Védett területen betonoznak, műfüves gyeppályát alakítanak ki, a tó természetes parkját tönkre téve – érzékeltette. Jelezte: kikötőt is terveznek, noha a tó természetes vízszintje sokszor ingadozik. A Balatonnál zajló óriásberuházásokat szintén e körbe sorolta, és megjegyezte: a kormány ezt a törvényt használja az akkumulátorgyárak létesítésére is.    

A sor hosszú, a kormány nem él, hanem visszaél a kiemelt beruházásokról szóló törvénnyel – értékelt.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!