A kormány a klímavédelmi intézkedéseket is gondolja újra az elutasított helyreállítási tervben!

Didier Reynders uniós biztos nyilatkozata alapján az Európai Bizottság addig nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem hajt végre jogállamisági reformokat. A bizottság alapvetően két területen vár el változtatást a magyar kormánytól: helyre kell állítani az igazságszolgáltatás függetlenségét (ne merülhessen fel politikai befolyás) és az OLAF jelentései nyomán induljon el a korrupciógyanús ügyek kivizsgálása.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja egyetért az Európai Bizottság kritikáival, hiszen a független igazságszolgáltatás alapvető jogállamisági kritérium, és nem tűrhetjük tovább, hogy az uniós pénzek korrupciós csatornákon tűnjenek el. Az uniós piros lámpa egyúttal arra is lehetőséget teremt, hogy a kormány gondolja újra a teljes helyreállítási tervet, hiszen az klímavédelmi szempontból sem megfelelő. Fontos, hogy legyen valódi társadalmi egyeztetés, ami a terv benyújtása előtt elmaradt.

Elengedhetetlen, hogy a helyreállítási terv egyik központi eleme legyen az épületek energetikai mélyfelújítása, ami most teljesen hiányzik. Ez egy olyan intézkedés, ami egyszerre csökkentené a szén-dioxid kibocsátást, a légszennyezést és az energiaszegénységet úgy, hogy közben rengeteg munkahelyet is teremt. A napenergia mellé be kell emelni a többi megújuló energiaforrás támogatását is, különösen a szélenergiát és a biogázt. A vízgazdálkodás forrásait növelni kell, és a mesterséges infrastruktúra-építés helyett a természetes vízmegtartást kell támogatni.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke