A kormány a legrosszabb munkáltató

Miközben a köztisztviselők sokszor megalázóan alacsony bérért dolgoznak, a kormány a saját maga által vállalt kötelezettségeknek sem tesz eleget. A Közalkalmazottak Érdekegyeztető Fóruma (KÉF) 2020-ban mindössze egy ülést tartott, 2021-ban pedig egyet sem – annak ellenére, hogy a szakszervezetek szabályosan kezdeményezték az ülés összehívását májusban.

A kormány, ahogy a szociális szférában dolgozókat, a védőnők és a pedagógusok mellett a közigazgatásban dolgozókat sem becsüli meg, még annyira sem, hogy legalább tárgyaljon az érdekképviseleti szervezeteivel. Nem csoda, hogy a magyar közigazgatás személyi állománya egyre jobban elbizonytalanodik, nő a kiszolgáltatottságtól való félelem.

Magyarországon immár 14 éve 38 650 forint az önkormányzati köztisztviselők illetményalapja. A szakszervezet adatai szerint még mindig 3000 tisztségviselő dolgozik olyan önkormányzatokban, ahol nem tudják ettől eltéríteni az illetmény alapot, függetlenül az életkortól és a diplomától még mindig bérminimumot keresnek.

A kormány újra és újra bebizonyítja, hogy az állam a legrosszabb munkáltató. Ez a helyzet abszurd és fenntarthatatlan, ezért is szorgalmazza jó ideje az LMP – Magyarország Zöld Pártja a diplomás bérminimum bevezetését.

Látni kell viszont, hogy az Orbán-kormány a jelek szerint nem akarja ezt az elfogadhatatlan helyzetet feloldani, vagyis nem képes a feladata ellátására. A közalkalmazottak és köztisztviselők helyzetének rendezése sürgető feladat, az egyik olyan, amelyet az április választások után felálló új, Egységben Magyarországért kormánynak az elsők között kell megoldania.

Ungar Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!