A kormány a nagyvállalatok profitját védi, miközben az embereken „spórol”

Mai sajtóhírek szerint a megszorítások keretében a kormány mintegy 30 milliárd forintot akar spórolni a közszférában végrehajtott leépítésekkel. Teszi éppen akkor, amikor nemzetközi konfliktusokat vállal a multinacionális nagyvállalatok adóelkerülésének véget vető globális minimumadó megvétózása érdekében. Válságban mutatkozik meg mindig a legjobban egy kormány valódi politikája, márpedig most mindennél egyértelműbben láthatóvá vált, hogy a jelenlegi kormány a nagyvállalatok érdekeit képviseli a saját munkavállalóival szemben. Az LMP álláspontja szerint a tőke soha nem előzheti az embert: ezért a nagyvállalatokat rá kéne kényszeríteni arra, hogy nagyobb részt vállaljanak a közteherviselésből, miközben a közszférában dolgozó emberek fizetésén nem „spórolni” kéne, hanem a jelenleginél sokkal többet költeni rá. Ez az egyetlen út ahhoz, hogy az állami szolgáltatások jobb minőségűek legyenek, és Magyarország ne az adóelkerülő nagyvállalatoknak, hanem a magyar embereknek legyen vonzó hely.

Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnöke