A kormány beismerte, hogy Paks 2 nem lesz kész 2030-ra

Szijjártó Péter nagy büszkén bejelentette, hogy aláírták a paksi bővítésről szóló ütemtervet, ami alapján „biztosan állítható”, hogy az új atomerőmű a 2030-as évek elejére már megkezdheti a termelést. Valójában a külgazdasági és külügyminiszter ezzel elismerte az újabb csúszást. A szerződésben rögzített határidő ugyanis 2030, nem a 2030-as évek eleje. Lantos Csaba januárban 2032-es átadásról nyilatkozott, amit aztán a kormány sokáig cáfolt, de most úgy tűnik, az energiaügyi miniszter mondott igazat.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy megkezdődött az új reaktorok építése. Ez nem igaz, hiszen Paks 2-nek nincs végleges létesítési engedélye. A tavaly kiadott engedély alapján csak akkor kezdhető el a blokkok építése, ha az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyja a frissített Előzetes Biztonsági Jelentést. Ez a dokumentum hivatott bizonyítani, hogy az erőmű megfelel a nukleáris biztonsági követelményeknek. A jelek szerint azonban az orosz tervek nem biztonságosak, hiszen az egy éve benyújtott jelentést a hatóság máig nem hagyta jóvá, amikor ennek már márciusban meg kellett volna történnie.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elutasítja a nukleáris bővítést. Ideje, hogy a kormány elengedje a bukott Paks 2 projektet és végre elkezdje a zöld fordulat megvalósítását, amivel új atomerőmű nélkül biztosítható Magyarország energiaellátása és a klímavédelmi célok megvalósítása. Azt várjuk, hogy a kormány indítson támogatási programot évi 100 ezer lakás szigeteléséhez és oldja fel a szélenergiát és a napenergiát érintő értelmetlen korlátozásokat.


LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!