A kormány biztosítsa január 1-jétől a pedagógusok béremelését!

Január 1-jétől haladéktalanul emeljék 700 ezer forintra a pedagógusok bérét, ahogyan azt korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérte – szólította fel a kormányt az LMP frakcióvezető-helyettese online is közvetített sajtótájékoztatón szerdán.

Csárdi Antal kijelentette, „ne trükközzön tovább a kormány a pedagógusok bérével”! Véleménye szerint a kormány elismeri, hogy évek óta alkalmatlan az ország vezetésére, mivel saját erőből nem képes előteremteni a béremeléshez szükséges forrásokat, azt az uniós pénzek bejöveteléhez kötötte.

Most, hogy az Európai Bizottság döntése nyomán lehívhatóvá váltak a támogatások, „nincs mire várni tovább” – húzta alá.

Közölte, az LMP írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy rendkívüli kormányzati átcsoportosítás keretében megkapják-e a pedagógusok a béremelést? Ha nem, a tavaszi ülésszakon módosítják-e a költségvetési törvényt? Amennyiben igen, mikor lép életbe a módosítás?

A Belügyminisztérium közleményét idézve úgy fogalmazott, januártól a pedagógusok „sovány”, 10 százalékos béremelést kapnak, ami azt jeleneti, hogy a pedagógusok „sokadik éve kénytelenek reálbércsökkenést elszenvedni. A pedagógusok a legmostohábban kezelt dolgozói a magyar államnak, a megbecsülésnek nyoma sincs” – jegyezte meg.

A politikus kifejtette, az uniós rendszer utófinanszírozásos, ami azt jelenti, hogy a magyar kormánynak ki kell fizetnie a béremeléshez szükséges pénzeket, amit az EU utólag megtérít. Véleménye szerint most a „kormány térfelén pattog a labda”, el kell indítania ezt a folyamatot januárban.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!